32 milyar dolarlık silah

İşgal ettiği Afganistan ve Irak gibi ülkelerde cocuk, kadın, sivil, asker demeden katliam yapan, kitle imha silahları kullanmaktan çekinmeyen ABD'nin 2005'te toplam 12 milyar dolarlık olan silah ve askeri malzeme satışı 32 milyar doları aştı. En fazla silahları Suudi Arabistan, Irak ve Ortadoğu ülkeleri satın alırken, son yılarda Kuzey Afrika ülkeleri de silah alımını arttırdı.

New York Times gazetesi ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin ağırlıklı olarak Ortadoğu'ya yaptığı silah satışını, Kuzey Afrika, Latin Amerika, Avrupa ve Kanada'da genişlettiğini yazdı. Haberde, Bush yönetiminin Irak ve Afganistan'ı yeniden silahlandırması ve Kuzey Kore ile İran'ı kontrol altına alma hedefiyle dış silah satış alanını artırdığı belirtilerek, satılan silah ve teçhizatlar arasında tanklar, helikopterler, savaş uçakları füzeler, uzaktan kumandalı uçaklar ve savaş gemilerinin bulunduğu ifade edildi.

ABD'nin en büyük silah üreticilerinden, ABD'nin bir süre önce Ankara ile PKK ile savaş için Koordinatör olarak atadığı emekli Org. Joseph Ralston'ın yönetim kurulu üyesi olduğu Lockheed Martin Lockheed Martin'in uluslararası satışları geçen yıl toplam satışının yüzde 15'ini oluşturdu ve 6.3 milyar dolara yükseldi. 2001 yılında bu rakam 4.8 milyar dolar düzeyindeydi. Hava Kuvvetlerinde çoğu silah satışının düzenlenmesinden sorumlu olan Bruce Lemkin gazetede yayımlanan açıklamasında, kendileri için söz konusu olanın silah satışı değil, 'dünyayı daha güvenli hale getirmek' olduğunu söyledi. Irak'ın son iki yılda 3 milyar doları aşan silah anlaşmaları yaptığı ve 7 milyar dolarlık daha askeri teçhizat almayı planladığı vurgulanan haberde, Savunma Bakanlığı kayıtlarına dayanılarak, dünyanın en büyük silah tedarikçisi Washington'ın, Afganistan hesabına 10 milyar doları aşan askeri teçhizat ve silah satın alma konusunda anlaşmaya vardığı kaydedildi.

Suudilerin hevesi

Haberde, Körfez bölgesinde yeniden silahlanmadaki canlanmanın çoğunun İran'a yönelik endişelerden kaynaklandığı ileri sürülerek, Birleşik Arap Emirlikleri'nin 16 milyar dolarlık ABD yapımı füze savunma sistemine sahip olmayı düşündüğü, Suudi Arabistan'ın Washington'dan bu yıl en az 6 milyar dolarlık silah satın alma konusunda anlaşmaya vardığı, bunun 1993 yılından bu yanaki en yüksek miktar olduğu belirtildi. İsrail'in de ABD'den silah ve askeri teçhizat siparişlerini artırdığı bildirildi. ABD'nin Asya'daki müttefiklerinin de Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemeleri üzerine ABD'den daha fazla askeri teçhizat aldığı kaydedilen haberde, sadece Güney Kore'nin bu yıl, 1.1 milyar dolarlık silah anlaşması imzaladığı belirtildi.


Diğer tedarikçiler

Savunma Bakanlığı'nın ağustos sonu itibariyle satış verilerine dayanılan haberde, ABD'yi önde gelen silah tedarikçisi kabul eden yeni ülkeler Arjantin, Brezilya, Hindistan, Irak, Fas, Pakistan ve eski Sovyet cumhuriyetlerinden Azerbaycan ve Gürcistan olarak sıralandı. Haberde, bu ülkelerin 2001'den 2004'e kadar Bush yönetimiyle 870 milyon dolarlık silah anlaşmaları imzaladığı, ancak bu rakamın son 4 mali yılda 13.8 milyar dolara çıktığı vurgulandı. Öte yandan Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komisyonunun başkanı Cumhuriyetçi Parti'den Howard Berman'ın, Irak'ın kendini savunmasına yardımı olanlar gibi yapılan çoğu silah satışını desteklemesine rağmen, bu artışın silah yarışı döngüsüne, sonunda da istikrarın azalmasına yol açacağına ilişkin endişelerini dile getirdiği kaydedildi.Washington merkezli araştırma kuruluşu Center for Arms Control'ün askeri politika uzmanı Travis Sharp ise bu konuda endişe yaratan en önemli noktanın ittifakların sonradan değişmesi ve ABD'nin kendi ürettiği silahlara karşı savaşması olasılığı olduğunu belirtti. Silahların satılmasından sonra üzerlerindeki kontrolün sona erdiğini belirter Sharp 'Ne yazıkki silahların son kullanma tarihi yok dedi. Lemkin ise silah üretip satmak isteyen çok sayıda ülke bulunduğunu belirterek 'Onların başka ülkelerin silahlarını satın almalarını mı istersiniz. Çünkü böyle yapacaklar' diye konuştu.
WASHİNTON /ANF

0 yorum:

Heval

Kurdish Music