ABD: Türkiye'de çok sayıda siyasetçi tarikatlarla ilişkili

Amerikan yönetiminin hazırladığı Dini Özgürlükler Raporu'nda, Türkiye'de tarikatlarla cemaatlerin yasaklanmasına rağmen yaygın olduğu ve çok sayıda siyasetçinin tarikat ilişkisi bulunduğu kaydedildi. Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın 2008 Dini Özgürlükler Raporu'nda, Türk Anayasası ve yasalarının dini özgürlükleri güvence altına aldığı, ancak laikliği koruyan bazı kanunların bu özgürlükleri sınırladığı ifade edildi.

Raporda, dini azınlıklara mensup vatandaşların devlet dairelerinde çalışmasının fiilen engellendiği; bu kişilerin, ibadet, kayıt yaptırma ve din adamı yetiştirmede zorluklarla karşılaştıkları belirtiliyor. Raporda ayrıca, dinlerini yaymaya çalışan Müslüman, Hıristiyan ve Bahailer'in engellemeyle karşılaştıkları ve zaman zaman taciz edildikleri kaydediliyor. Raporda dini azınlıklara yönelik tehdit ve saldırıların özgürlükleri yıprattığı; bazı dini gruplara mensup kişilere kuşkuyla yaklaşıldığı; Yahudi aleyhtarı tutumların sürdürdüğü vurgulanıyor. Raporda ayrıca din değiştirmek isteyen Müslümanların toplum tarafından taciz edildiği ve 'komşu ve akrabaların şiddetli tepkisiyle karşılaştığı' belirtiliyor. Raporda, yaygın tarikat ve cematlerin olduğu ve etkin olan çok sayıda siyasetçinin bile tarikat ilişkisi bulunduğu ifade ediliyor.

Raporda, Alevilerin ayrımcılık şikayetlerine dikkat çekiliyor. Vakıflar Yasası, Fener Rum Patriği'nin nasıl tanımlanacağı, Heybeliada Ruhban Okulu konusundaki tartışmalara da yer veriliyor. Raporda ayrıca Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kapatılması için açılan davaya da değiniliyor. Raporda resmi kaynaklar, demokratik kitle kuruluşları ve akademisyenler kaynak gösterilerek verilen istatistiklerde, Türkiye'de 65 bin Ermeni Ortodoks; 23 bin Yahudi; 4 bin Rum Ortodoks'un yaşadığı belirtiliyor. Rapora göre, ayrıca, Türkiye'de 500 bin Şii Caferi, 10 bin Bahai, 15 bin Süryani, 5 bin æzidî, 3300 Yehova Şahidi, 3 bin Protestan ve sayıları tam olarak bilinmeyen Bulgar, Kıldani, Nesturi, Gürcü, Katolik ve Maruni Hristiyan bulunuyor. WASHİNGTON / ANF

0 yorum:

Heval

Kurdish Music