Adım adım sınırötesine


AKP'nin tezkereyi uzatma kararından sonra TSK de sınırötesi operasyon hazırlıklarına hız verdi. Sınırdaki askeri birliklerde izinler kaldırılırken, bazı birlikler de stratejik noktalara konuşlandırıldı

Sınırda izinler kaldırıldı

Güney Kürdistan'a yönelik sınırötesi operasyonda istediği sonucu alamayan TSK, yeni Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile birlikte ikinci bir operasyon için hazırlıklarını hızlandırdı. Sınır hattındaki birliklerde bütün izinler kaldırıldı. Sınırı yaklaşık 500 metre geçen bazı birlikler keşif amaçlı stratejik tepelere konuşlandırıldı. Sınır noktalarına çok sayıda asker sevkedilirken, yüzlerce asker ve korucu İran'a geçti.

Başbuğ basına brifing verdi

Önceki gün ve dün basın-yayın kuruluşlarının genel yayın yönetmenleri ile Ankara temsilcilerine brifing veren Genelkurmay Başkanı Başbuğ, çatışma ve operasyonlarda nasıl bir uslup ve dil kullanılması gerektiği yönünde direktifler verdi. Başbuğ, asker cenazeleri haberlerinin verilmemesini, verilecekse de ailenin feryadının verilmemesini istedi. Başbuğ'un bu brifingleri operasyon hazırlığı olarak yorumlandı.

AKP tezkereyi uzatıyor

Sınırötesi operasyon hazırlıklarından birisi de AKP'nin 17 Ekim'de süresi bitecek olan tezkereyi uzatma kararı. Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un görevi devralmasından sonra tezkerenin süresinin uzatılması talebine AKP hemen olumlu cevap verdi. AKP geçen yıl çıkarılan tezkerenin süresinin uzatılması konusunu 1 Ekim'de açılacak olan Meclis'e getirmeyi kararlaştırdı.

Sınır ötesi hazırlık hızlandı


'Mehmetçik basın' hizada

Önceki gün Gazetelerin Genel Yayın yönetmenleri ile Ankara Temsilcilerine, dün de televizyonculara brifing veren Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, çatışma ve operasyonlarda nasıl bir uslup ve dil kullanılması gerektiği yönünde direktifler verdi. Başbuğ, asker cenazeleri haberlerinin verilmemesini verilecekse de ailenin feryadının değil 'bir oğlumu daha veririm' şeklindeki açıklamalırının verilmesini istedi.

Hava saldırıları arttı

Görevi devraldıktan sonra ilk ziyaretlerini Bölge'ye yapan Başbuğ'un gezileri aynı zamanda sınırötesi operasyon hazırlığı olarak yorumlandı. İkinci bir kara harekatın bir başka işareti ise artan hava saldırıları. Şubat ayında yapılan kara operasyonu öncesinde olduğu gibi hemen hemen hergün Diyarbakır ve Malatya'dan kalkan savaş uçakları Güney Kürdistan'ı bombalıyor.

Adım adım 'öteye' doğru

Türkiye, adım adım sınır ötesi operasyona hazırlanıyor. Sınır hattındaki askeri birliklerde izinler kaldırılırken, sınırı geçen bazı birliklerde stratejik noktalara konumlandırıldı. Öte taraftan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Muş'un Malazgirt ile Ağrı'nın Patnos ilçeleri arasında Kartedin bölgesinde hava destekli operasyon başlattığı bildirildi. Operasyona korucular da katılıyor. Diyarbakır'ın Lice ilçesine kırsalında TSK'nin başlattığı operasyon sürüyor.

Şubat ayında Güney Kürdistan'a yönelik 'Sınırötesi operasyon'da istediği sonucu alamayan TSK, ikinci bir operasyon için hazırlıklarını hızlandırdı. Genelkurmay Başkanı İlkerbaşbuğ'un basına yönelik 'psikolojik savaş' brifingi, sınır hattında ikinci bir emre kadar askeriyede izinlerin kaldırılması, Güney Kürdistan'a yönelik artan hava saldırıları ve en son olarak Başbuğ'un, Güney Kürdistan topraklarına yönelik sınırötesi operasyon için AKP hükümetinden ikinci tezkere talep etmesi yakın zamanda bir kara operasyonun yapılacağının işaretleri.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, Güney Kürdistan topraklarına yönelik sınırötesi operasyon için AKP hükümetinden ikinci tezkere talep etmesi ardından TSK'nin sınır bölgesindeki birliklerinde izinler kaldırıldı. Dört gün önce başlatılan uygulama çerçevesinde, Şırnak ve Hakkari'nin Silopi, Uludere, Şemdinli ve Çukurca ilçeleri sınır bölgelerinde konuşlanan Alay, Tabur, Tugay ve İlçe Jandarma Komutanlıkları'nda özellikle subay ve astsubayları da içine alan izinler ikinci bir emre kadar kaldırıldı. Subay ve astsubayların ikinci bir emre kadar bulundukları birliklerden ayrılmamaları ve birlikleriyle beraber olmaları emredildi. Bu emir doğrultusunda, özellikle Silopi, Çukurca, Şemdinli ve Uludere bölgesindeki stratejik bölgelerdeki askeri birliklerde izinler kaldırıldı. Sıcak çatışmaların yaşandığı bölgeler dışında, Silopi İlçe Jandarma ve Hakkari Dağ Komando Tugayı'nın yanısıra, Işıkveren, Ovaköy, Ortasu, Andaç, Gülyazı, Çığlı, Derecik, Üzümlü gibi bölgelerde de askeri personelin izinleri ikinci bir emre kadar kaldırıldı.

Sınırötesinde keşif yapıldı

Öte taraftan Türk askerlerinin Güney Kürdistan topraklarını ihlal etmeye devam ediyor. Çukurca ve Uludere ilçelerinın sınır kesiminden keşif amacıyla Güney Kürdistan topraklarına geçiş yapan askerler, yaklaşık 500 metre sınırı ihlal etti. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, Çukurca'da sınırı Hezil Çayı üzerinden geçen bir bölük düzeyindeki jandarma özel harekat timleri keşif amacıyla Hezil Çayı'nın karşı kıyısında konuşlandı. Aynı şekilde Uludere ilçesinin sınır kesiminden de Habur-2 köprüsü bölgesinde askerlerin bir grup korucuyla birlikte keşif amacıyla sınırı geçtiği ve Güney Kürdistan topraklarında 300 metre kadar mesafede stratejik noktalara konuşlandığı bildirildi. Uludere-Beytüşşebap ilçeleri arasındaki Andaç Beldesi'nde de askerlerin Güney Kürdistan sınırındaki stratejik tepelere tank ve zırhlı personel taşıyıcı askeri araçlar yerleştirdiği öğrenildi. Uludere ve Çukurca ilçelerinin sınır kesiminden Güney Kürdistan topraklarına keşif amacıyla giden askeri birliklerin verilen keşif görevi ardından geri dönecekleri bildirilirken, sınır bölgelerinde askeri hareketliliğin devam ettiği öğrenildi.

TAYLAN ESMER - ANF


DTP'den sınırötesi tezkeresine tepki

Erdoğan hükümetinin 1 Ekim'de meclise gündemine getireceği 'savaş tezkeresine' DTP'den tepki geldi. DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, hükümetin gündemindeki sınırötesi operasyon tezkeresine ilişkin olarak, 'Ölme-öldürme kurgulu siyasetten vazgeçilmeli. Yaşa-Yaşat politikası hakim olmalı. Hükümet, denenmiş ve insanlarının ölümüne yol açan operasyonlara başvurmak yerine demokratik çözüme yönelmelidir' dedi. Kurtulan tezkerenin Meclis'e gelmesi halinde karşı çıkacaklarını söyledi. Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtalan, Tezkerenin yeniden gündeme getirilmiş olmasını üzüntüyle karşıladıklarını ifade etti. Kurtalan ' Diliyoruz ki gerçekten sağduyu hakim olsun ve Türkiye yeniden bu yanlışın içerisine sürüklenmesin' diye konuştu. Yaşanan bunca can kaybına rağmen hükümetin savaş politikasında ısrar ettiğine dikkat çeken Kurtulan, 'Genelkurmay Başkanı'nın açıklaması var, tezkere konusunda sorun olmadığı yönünde. Biz de zaten bir sıkıntı, sorun olmayacağını biliyoruz. Eğer ordu talep ederse hükümet yeniden tezkerenin çıkartılmasını seve seve isteyerek yerine getirecektir. Hükümet Kürt sorununu tümüyle askere havale etmiş durumda' dedi. 'Bu sorunun er veya geç demokratik yöntemlerle çözülmek zorunda' duyan Kurtalan, 'PKK bitecek, bitiyor' şeklindeki açıklamaların çözüme hizmet etmeyeceğini söyledi. Kurtulan, tezkerenin meclise gelmesi halinde karşı çıkacaklarını söyledi. Kurtulan, 'Reddediyoruz. Çok ciddi bir tutum içerisinde olacağız bu konuda. Bunun bu ülkede yaşayan hiç kimseye faydası yok. Ülkemize kaybettiren ve şiddet ortamını tırmandıracak olan bu savaş tezkeresine geçmişte nasıl karşı çıktıysak bugün de yarın da karşı çıkmaya devam edeceğiz. Biz barışı savunan bir partiyiz. ' diye konuştu.

0 yorum:

Heval

Kurdish Music