Almanya Kürt gazetecilerini fişledi!

FRANKFURT / Alman polisinin, Özgür Politika gazetesi muhabirlerini, ‘gizli istihbarat teşkilatı kurdukları’ iddiasıyla fişlediği ortaya çıktı. Almanya’nın Kürtlere karşı uyguladığı kriminalize politikası, polisin pervasızlıklarını da beraberinde getiriyor. Geçen sene bir baskın sırasında Özgür Politika gazetesinin istihbarat servisi muhabirlerinin listesine el koyan polis, muhabirleri gizli istihbarat teşkilatı kurdukları iddiasıyla fişledi.

5 Temmuz 2007’de Almanya’nın Bavyera, Baden-Württemberg ve Kuzey Ren Westfalya eyaletlerinde ‘yasaklı PKK adına faaliyet veya destek’ iddiasıyla toplam 28 ev ve iş yeri basılmıştı. Bu geniş çaplı operasyona katılan 186 polis, baskın sonrası yaptığı açıklamada gururlu bir edayla evleri basılan kişilerin PKK ile ilişkilerini ortaya koyan çok sayıda materyalin ele geçirildiğini açıkladı.


MUHABİRLERE GİZLİ İSTİHBARATCI MUAMELESİ

Operasyonun yoğunlaştığı ve 23 ev ile işyerinin basıldığı Münih kentinin kriminal polisi tarafından el konulan materyallerin arasında Özgür Politika gazetesinin muhabir listesi ve haber kayanklarının isimleri bulunuyordu. ‘İstihbarat telefon numaraları - muhabirler’ ve ‘Muhabirlerin dışında bilgi alınabilecek olanlar’ başlıklı iki listeyi inceleyen Münih Kriminal Polis Müdürlüğü, listelerde yer alanların gizli bir istihbarat teşkilatı kurduğu sonucunu çıkardı.

İki listeyi de delil olarak değerlendiren polis, birinci listeye şu bilgiyi ekledi: “İstihbarat telefon numaraları’ başlıklı isim ve telefon listesi. Burada 37 kişinin ismi ve telefon numarası sıralanmış. Açık ki, bunlar gizli olan, daha doğrusu gizli servis hizmetini veren gazetecilerdir. İsimlerin yanında bu kişilerin kaldığı yer belirtilmiş.” İkinci listede yer alanlar ise, gazeteci olmayıp da istihbarat hizmetini veren kişiler olarak değerlendirilmiş.

Bunun üzerine Münih Kriminal Polis Müdürlüğü, 9 Ağustos 2007’de Federal Kriminal Dairesi’nin Meckenheim’deki şubesine faks göndererek, listede adı geçenlerin KONGRA GEL ile ilişkileri hakkında bilgi istedi. Münih polisi, imkanlar dahilinde Almanya dışındaki Avrupa ülkelerinde elde ettiği bilgilerin de kendilerine iletilmesini istedi. Münih polisinin bu başvurusu üzerine listede yer alan toplam 68 kişi hakkında sahip olunan bilgiler, Federal Kriminal Dairesi tarafından polise iletildi. Listede yer alanlar bu şekilde fişlenmiş oldu.

68 KİŞİ FİŞLENDİ

Münih polisi, ayrıca 5 Eylül 2005’te son sayısı çıkan Özgür Politika gazetesinin muhabir listesinde yer alan kişilerin kimlik bilgilerini netleştirebilmek için de telefon şirketlerine başvurdu. Belgelere göre, Münih Kriminal Polis Müdürlüğü, 7 Ağustos 2007’de Alman telekomünikasyon yasasının 112’inci maddesine dayanarak listedeki telefon numaralarının kayıtlarını istedi. Belgede dikkat çekici bir yön ise, polis müdürlüğüne gönderilen yanıtta dosya numarasının yanında “Ek bilgi” olarak “EG KONGRA GEL” yazılmış olması.

Alman polisinin yapmış olduğu bu tercüme hatası sonucu 68 Kürt “gizli istihbarat teşkilatına hizmet etmek” iddiasıyla fişlendi. Ayrıca bu kişilerin KONGRA GEL ile ilişkisi olup olmadığı yönünde incelemer yapıldığına göre, sözkonusu hayali istihbarat teşkilatının KONGRA GEL’e bağlı çalıştığı düşünülüyor. Böylece Kürtleri kriminalize etmede sınır tanımayan Almanya’nın ayıplarına trajikomik bir örnek daha eklenmiş oldu.

ANF NEWS AGENCY

0 yorum:

Heval

Kurdish Music