Ape Musa mezarı başında anıldı

Ape Musa mezarı başında anıldı



Diyarbakır'da 20 Eylül 1992 tarihinde katledilen gazeteci-yazar Musa Anter, ölüm yıldönümünde Mardin'in Nusaybin İlçesi'ne bağlı Akarsu (Sitîlîlê) Köyü'nde bulunan mezarı başında anıldı.

Diyarbakır'ın Seyrantepe Semti'nde 20 Eylül 1992 tarihinde öldürülen Kürtlerin Bilgesi Musa Anter, ölümünün 16. yılında Nusaybin'e bağlı Akarsu (Sitîlîlê) Köyü'nde bulunan mezarı başında anıldı. Anmaya, Anter'in arkadaşı Canip Yıldırım, Nusaybin, Kızıltepe, Yalım (Misoriyê), Dargeçit (Kerboran), Şenyurt (Ewêna) belediye başkanları, Eğitim Sen Kızıltepe ve Nusaybin temsilcileri, Belediye İş Sendikası Mardin Şubesi yöneticileri, İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Sami Tan, DTP PM Üyesi Cemal Veske, DTP Mardin İl Başkanı Hilmi Öncü, DTP Kızıltepe, Nusaybin , Derik, Dargeçit, Mazıdağı (Şemrex) yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı. Akarsu Köyü girişinde jandarmalar tarafından yapılan ve yaklaşık 45 dakika süren kimlik kontrollerinden sonra, kitlenin köye girişine izin verildi. Köyün giriş ve çıkışlarında ise jandarmalar tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı.

'Bu mücadele daha da alevlendi'

Köy girişinde, köylüler tarafından 'Şehîd namirin' sloganı ile karşılanan kitle, Anter'in evinin bahçesinde bulunan mezarına kadar yürüdü. Burada yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra kısa bir konuşma yapan DTP PM Üyesi Cemal Veske, Anter'in katillerinin hemen bulunması gerektiğini belirterek, 'Apê Musa'nın katilleri devlet tarafından biliniyor. Ergenekon ile birlikte bu ortaya çıkmıştır. Onlar sandılar ki Anter'i ortadan kaldırarak, Kürt davasına son vereceklerinin sandılar, ama başaramadılar. Çünkü onun gitmesiyle birçok Apê Musa'lar ortaya çıktı ve bu mücadele daha da alevlendi' dedi.

'Apê Musalar bitmez'

Veske'den sonra söz alan DTP Mardin İl Başkanı Hilmi Öncü de, bu kayıplarından dolayı üzgün olduklarını ifade ederek, 'Aslında onlar Apê Musa'yı öldürdükleri zaman kendisi 70 yaşında idi. Bun yapmakla da aslında şunu demek istediler, 'Sizler kim olursanız olun. Kaç yaşında olursanız olun, artır bir şeyler istemeyeceksiniz. İstediğiniz takdirde böyle olur'. Ama bu mücadele onlara hatırlattı ki Apê Musalar bitmez. Bu mücadele onlara Kürtlerin hiçbir zaman kendi davalarından vazgeçmeyeceklerini gösterdi. Kürt halkı hiçbir zaman geri adım atmamıştır. Kürt halkı her zaman barışı istemesine rağmen inkâr edilmişlerdir ve Ergenekon ile ortaya çıkmıştır ki devlet her zaman katilliğini ortaya koymuştur' dedi. Öncü, Anter'e seslenerek, 'Apê Musa, sen Kürtleri artık görsen daha güçlü ve daha inançlı bir şekilde davasına bağlanmış yürüyorlar. Senin bırakmış olduğun bayrak daha canlı şimdi. Onlarla gurur duyabilirsin. Gençler senin yolunda senin o bırakmış olduğun bayrağı asla bırakmamaya niyet etmişler' dedi.

'O seçilerek öldürüldü'

Özgür basın ve TZPKurdî adına konuşan yapan Sami Tan ise, Anter'in seçilerek katledildiğine dikkat çekerek, 'Aslında o bir hedef haline getirilmişti ve o şekilde öldürüldü. Çünkü o sadece bir Kürt değil, aynı zamanda bir özgür basın çalışını idi, hareketin ve mücadelenin içinde idi. O bir mücadelenin temsilliğini yapıyordu, bu yüzden öldürüldü. Fakat daha sonra bunlar onu öldürdüklerine pişman olduklarını belirttiler. Neden; çünkü onlar onu katlettiler fakat onun arkasından ayaklanmalar oldu. Onun davasını güdenler oldu. Ondan dolayı pişman oldular. Şimdi Kürtler her yerde kendi davalarını, dillerinin ve kültürlerinin davasını sürdürmektedirler' şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra kitle 'Şehîd namirin' sloganı ve zılgıtlar eşliğinde köyden ayrıldı.

MARDİN-DİHA

0 yorum:

Heval

Kurdish Music