Darbe tezgahı söz konusu

Geçmişte Latin Amerika ülkelerini cuntalar ve paramiliter güçlerin katlaimları nedeniyle oluşan korku ortamında yöneten ABD, bu hevesinden vazgeçmiyor. Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ülkedeki olayları 'darbe girişimi' olarak nitelendirdi.

Ülkesinin ilk yerli devlet başkanı olan ve ABD'nin devirmek için fırsat kolladığı Evo Morales, Bolivya'daki durumu görüşmek için önceki gün Şili'de olağanüstü toplanan Güney Amerika devlet başkanları zirvesinde, 4 muhalif bölge valisini hükümeti devirmeye çalışmakla suçladı. Morales, 'Buraya, Güney Amerika liderlerine bu valilerin darbe girişiminde bulunduklarını söylemeye geldim' diyerek, bu çevreleri, 'ülkenin en yoksul kesimine karşı katliam yaparak insanlığa karşı suç işlemek' ile itham etti. Bölgede yağma olayları olduğunu, kurumların talan edildiğini kaydeden Morales, polise ve silahlı kuvvetlere de saldırı girişiminde bulunulduğunu söyledi.

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez de, toplantıda, Bolivya'da 'ABD imparatorluğu komplosunun' işbaşında olduğunu vurguladı ve mevcut durumu, Şili Devlet Başkanı Salvador Allende'ye karşı Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) desteklediği 1973 darbesine benzetti.

Mutabakata varıldı

Güney Amerika liderleri de Bolivya'da bir siyasi çöküşün önüne geçmek için acilen harekete geçilmesi konusunda mutabakata vardılar. Bolivya'da iki haftadır devam eden ve Morales'in ülkenin neredeyse yarısının kontrolünü elinden kaçırmasına yol açan olayları kınayan liderler, protestoculardan resmi binaları hemen terk etmelerini ve şiddete son vermelerini istediler. Pando'da katliam yapıldığını kabul eden liderler, olayları soruşturmayı önerdiler ve hükümetle muhalefet arasında diyaloğu sağlamaya çalışacak bir komisyon kurulmasına karar verdiler.

Bu arada, Başsavcı Mario Uribe, geçen haftaki şiddet olaylarında 15 kişinin öldüğü Brezilya sınırı yakınındaki Pando vilayetinin Valisi Leopoldo Fernandez ile diğer üst düzey yetkililer hakkında 'kanlı bir katliamı' teşvik etmekten dava açılacağını söyledi.Morales, geçen perşembe günkü olaylarda muhalif valilerin yandaşlarının, halka karşı makineli tüfekler kullandıklarını belirterek, Pando'da sıkıyönetim ilan etmişti. Bolivya'nın enerji kaynaklarının deposu olan ve en verimli arazilerin bulunduğu bölgesinde özerklik isteyen sağcı valiler, doğalgaz karından daha fazla pay talep ediyorlar.

Valiler ayrıca, çoğunluktaki yerli halka daha fazla siyasi iktidar sağlayan ve işlemeyen toprakların topraksız köylülere dağıtımını öngören yeni anayasaya karşı çıkıyor. Ancak Morales halkın büyük bölümünün desteğine sahip bulunuyor. 10 Ağustos'ta yapılan referandumda halkın yüzde 67'si Morales yönetimini bir kez daha onayladı.
SANTIAGO

0 yorum:

Heval

Kurdish Music