Hozan Dino'dan Oy yarê, oy hevalê

15. Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nde, Mir Müzik standlarında tanıtımı yapılacak olan Hozan Dîno’nun yeni albümü ‘Namûs?’, özleme, sevgiye, gerillaya, Amed çocuklarına “Oy yarê, oy hevalê” diye sesleniyor.

Kürt sanatçıları her alanda yok edilmişliğe, dağılmışlığa, boğulmuşluğa mahkum edilmiş ve sadece şarkılarda yaşamış olan Kürdistan için yeni şarkılar yapmaya devam ediyorlar. Müzik, toplumların duygu, düşünce ve ahlak bütünlüğünü yansıtan, ulusların kültürel gelişimlerini tanımlamada gizem dolu sihirli bir ifade. Müzikten başka ne anlatabilir, rüzgarın ezgisini, dağın meydan okuyan görkemli duruşunu, bir orman içindeki ağacın yalnızlığını, insanı ve onun aşkını... Yaşamak bir sel çoşkusunda...iz bırakırcasına...bir çiçek gülüşü gibi...hep müzikle...
“Oy yarê / Oy yarê, oy hevalê /
Stêrka şevên tarî / Hêviyên dilen sar î /
Nabînîm, tu ji min dûr î / Ji bo hêviyên azadiyê /
Şin bûye li ser Zagrosê / Derket jor nayê xwarê
.......
Oy yarê, oy hevalê / Hêsir ji çavên min dotin /
Dil û cîgera min sotin / Xwen û xeyalên min firotin /
Me disa serî hilda / Li nav xwîna xwe jîn da /
Tovên jiyanê evîn da”

Hozan Dîno
Bir mektuptur ‘O(y) Yare’, geçmişin izlerini taşıyan... Dinlerken, yerinizden kalkıp elinize bir kalem ve boş bir sayfa alıp, hüzünle sevdiklerinize bir kaç satır yazma isteğini pekiştiren bir şarkı. Yüreğinizde kendinizi parçalara ayıracağınız, geçmişin kötü anılarına ağlayıp hoş anlarına gülümseyip sevince boğulacağınız, umutsuzluktan kurtulup dağlara yol almak istiyeceğiniz ve isyan edip mektubunuza mütevazı bir ‘Merhaba’ ile başlayacağınız bir melodi; ‘Oy Yarê’. Bir akarsu kaynağı kadar berrak, içtenlikle yazacağınız ve belkide farkında olmadan ‘(o)yarê’ yi umutlandıracağınız, hayatla bağlarını güçlendireceğiniz umut dolu bir mektup; Oy Yarê. Adını bile koyamadığınız, yaşananları (ne olduğunu?) anlamaya çalışırken tepeden tırnağa sarsıldığınız, ayaklarınızı yerden kesen, parmaklarının ucunda yaşattığınıza inandığınız, ‘o’ anı düşünüp özlemle, sevgiliye sarıldığınız bir şiir; Oy yarê. Çok zor anları mücadele ederek beraber aştığınız veya aşamadığınız, başlangıçta aynı şımarıklıkları birlikte yaşadığınız, açlığı, sussuzluğu, yatağanızı bölüştüğünüz, aynı şiirleri, kitapları okuduğunuz, aynı şarkıları dinlediğiniz, ayrı ayrı aynı filmleri izlediğiniz üstünde bazen saatlerce sohbet ettiğiniz ve aynı yağmur altında, yağmura aldırmadan yürüyüp ıslandığınız bir aşkın kalp atışı; Oy yarê.

Kolay unutanlara zor bir hatırlatma

Kolay unutanlara zor bir hatırlatma, aşkını duvara çivileyip umutsuzluğa yelken açanlar için ise zamana dahil olmanın, acımasız hayata karşı bir mücadele çağrısı, hayata tohum serpip kanla yeşerteceğiniz bir sevdadır o. Sessizliği yırtacak, soru soracak-sorgulayacak, rüzgara karşı isyanı haykıracak, satılık hayellere eleştiridir, Oy yarê... Sazın ağladığı, kemanın inlediği, gitarin yağmur olup toprağa karıştığı, sesin Zagroslara ulaştığı gerilla ‘Oy yarê’. ...Dinlerken, kendinizi kimi zaman bakışları yoksul çocukların arasına, dağ eteklerine serpilmiş sıvası dökük evlerin içine, kimi zaman ise gerillanın endişe ve yorgunluk dolu gece yolculuklarına düşeceğiniz ve hain pusularda ‘Li nav xwîna xwe jîn da,

tovên jiyanê evîn da’ (Kanında yaşamı buldu, yaşamın tohumunda aşıkı) diyeceğiniz acımasız bir hayat; Oy yarê. ‘Oy Yare’ gürül gürül akan bir şelalenin taşkınlığını taşır size... Yıldızlara uzanan görkemli dağların heybetini, engin denizlerde ufka kanat çırpan martının gözlerinden güzelliği ve el değmemiş evsanenevi sevdalarıyla ‘tarihe not düşen’ yüreklilerin tutkulu özgür gelecek özleminide taşır size...

1 Eylül’de ‘Namûs?’ ‘ oy yarê’ diyecek

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde gerçekleşecek olan 15. Uluslararası Kürt Kültür Festivalin’de, Mir Müzik standlarında tanıtımı yapılacak olan Hozan Dino’nun ‘Namûs?’ adlı 3. albümü, seven, aşık olan, gerillayı düşünen, bir nebze de olsa kendi çocukluğuna dönmek isteyenler için bir hatırlatma özlemi... Bu özlem bir kaç gün önce Mir Müzik’ten Hozan Dîno’nun ‘Namûs?’ adlı albümünü dinlerken sardı beni. Hozan Dîno, ‘Namûs?’ adlı eserinde kanayan bir yaraya da dikkat çekiyor. ‘’Serî de li Batmanê û her wisa hemû bajarên welate nimê birîndar, rojê bi dehan keç û jin ji ber tewanbariya namûsê tên qetilkirin.

Gelek keç û jin ji ber paşerû dibin qurbanên bûyerên faîlên wan diyar. Hinêk tên kuştin û hinêk jî di divêtiya xwe kustinê de tên hiştin’’ diyor Dîno ve Zinê’yi, Zinêleri dillendiriyor... Hozan Dîno, Namûs? adlı şarkısında Mem û Zîn’den günümüze çaresizlik girdabında hayatlarına son veren ya da verilen bütün genç kız ve kadınları, 14 yaşındaki Zîne’nin öyküsü etrafında anlatıyor. Zînê hayatları dramatik bir şekilde sonuçlanan Kürt kadınlarına verilmiş bir isim, gizem dolu sırlarda inkar edilen kadının kimliği. Boylu boyunca toprağa uzanıp bir çiçeği koklamak, serin sulara dalmak, yaşanabilir bir dünyanın kavgasını vermek; tüm bunları yaparken bir an olsun, en ufak bir tereddüte girmeden, hata yaptığını düşünmeden, kendini var etmenin gerekliliğini iyi bilen Kürt kadının simgesi Zînê... Kürt kadının öyküsü nasıl yazılabilinir, ya da bügüne kadar ne kadar yazılmış Kürt kadının öyküsü var? Hayatın o derin çıkmaz yapılanması içinde kurtulamıyan, kurtulmayı bekleyen genç kız ve kadınlar hangi fikirlere sarılacak? Hangi zaman bu ‘zamanda’ olanları anlayacak? Hayatının acılarını şarkıları ile süsleyen Hozan Dîno, albümündeki eserlerin bütün söz, beste ve müziklerini de kendisi yapmış. Şarkılarında sözcükler sıcak, vakur ve yiğtce... Yinelenen her sözcükte kendi titreşimleri içinizde duyar, titreşimler, yazdığınız mektupta şiire dönüşür iki kelime arası. Ve siz yeniden doğar gibi mutlu olursunuz, dağ kadar sevda büyür yüreğinizde.

“Qirina Amedê-Amedin haykırışı” ile Amedi yakarak yeniden yeşertiyor. “Çavên te Payîzîn” ile melankolik bir son bahar aşkının içinden geçiriyor sizi. Ve Hozan Dîno’dan yine yeni gerilla şarkısı, her albümünde olduğu gibi bu sefer de amansız Zagroslar’daki gerilla için marş tarzındaki yorumu ile “Gulmek Azadî” diyor ve bütün özgürlük savaşcılarına armağan ediyor.

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde gerçekleşecek olan 15. Uluslararası Kürt Kültür Festivalin’de, Mir Müzik standlarında tanıtımı yapılacak olan Hozan Dîno’nun ‘Namûs?’ adlı 3. albümünü herkes almalı-dinlemeli.

ÖZGÜR REYZAN
tags:kürtçe hozan dino,kürtçe video klip,hozan dino

0 yorum:

Heval

Kurdish Music