İdeolojisizleşmek insan ve toplum olmaktan çıkmaktır

Moderniteye dayanan kapitalist sistem ideoloji döneminin aşıldığını, ideolojinin anlamsız olduğunu yoğunca dillendirerek toplumları ideolojisizleştirmeyi hedeflemektedir. İnsanın ve toplumun ideolojisiz yaşayamayacağı bir gerçektir. İdeolojisizleşmek insan ve toplum olmaktan çıkmaktır. İnsanlığını, özgürlüğünü kaybetmektir. Kapitalist modernite bu ideolojisizleştirmeyle insanı insan olmaktan, toplumu toplum olmaktan çıkarıp istediği gibi bir insan ve toplum şekillendirmek istemektedir. Sistem varlığını buna dayandırmak istemektedir.

Kapitalizm bugün en büyük saldırısını ideolojik alanın yanısıra kültürel alanda gerçekleştiriyor. İnsanlığı kuşatma altına alıyor. Yürüttüğü saldırıyla tamamen insanlığı bitirmek istiyor. Bu kültürel saldırı da üç temel öğeyi esas alıyor. Seksi, sanatı ve sporu. Bu üçü de toplumu ve bireyi metalaştırıp pazara sürerek düşürmeyi amaçlıyor. Sistemin geleceğini bu temelde kurtarmak istiyor. Kadına saldırıyor, kadını metalaştırıyor, satılmadık bir yerini bırakmıyor, her şeyini pazara sürüyor. Tarihte hiçbir dönemde kadın kapitalist sistem de düşürüldüğü kadar düşürülmemiştir. En dibe düşürülmüştür. Yine sanat bir meta gibi piyasaya sürülmekte, sanatın işlevi bitirilmekte, özü katledilmektedir. Sanata yüklediği işlev güzellikleri, yeniliği, yaratıcılığı, özgürlüğü ortaya çıkarma değil tüm bunları tamamen öldürme temelindedir. Özellikle eğlence sektörünü geliştirerek hem maddi kazanç elde etme hem de insanları özünden boşaltmaktadır. Sporu yine bir ticaret endüstrisine dönüştürerek insanı, toplumu uyuşturmaktadır.

Sistem ideolojik ve kültürel saldırıyla, özellikle de kadına saldırılarıyla birey ve toplumda ahlaki çöküntüyü yaratarak birey ve toplumu teslim almakta, istediği gibi şekillendirerek sistemini sürdürmektedir. Kapitalizm insanlığı tarihinden ve toplumdan kopararak tümüyle köksüzleştirmekte, belleğini yüreğini karartmakta, düşünemez hale getirerek, istediği gibi şekillendirmekte ve tümüyle sistem içine çekip yönetmeye çalışmaktadır. Kürt Halk Önderi hiçbir zaman sistem içi bir kişilik olmadı. Olmamasının temelinde yatan da daha ilk çıkışında hakikati kendisine esas alması, sürekli hakikat peşinde koşması ve sürekli özgürlük arayışı içerisinde olmasıdır. Eğer hakikati arama, bu temelde özgürlüğe ulaşmayı kendisine esas almasaydı, yine toprağa, halka, yoldaşlara, insanlığın demokratik özgür komünal değerlerine bağlılığı esas almasaydı, özgürlüğe tutku düzeyinde bağlanmasaydı, devletçi sisteme özelde de kapitalist sisteme teslim olmaması mümkün değildi. Eğer devletçi toplum sistemini yaşamadıysa, giderek onun etkilerinden kendisini arındırarak onu aştıysa, alternatif sistem arayışını geliştirdiyse bu tamamen devletçi sisteme, kapitalist sisteme teslim olmamayı, köleliği reddetmeyi esas almasından ötürüdür. Dikkat edilirse birkaç doğuş gerçekleşmiştir. Birinci doğuş, ikinci doğuş ve en son İmralı da üçüncü doğuş. Eğer Halk Önderi hakikati, bu temelde özgürlüğü esas alarak kilitlenmeseydi, tüm yaşamını buna göre düzenleyerek mücadelesini bu temelde yürütmeseydi yeniden doğuşları gerçekleştiremezdi. Kapitalist sistemin kirinden-pasından kendini arındıramaz, onun alternatifi bir mücadeleyi yürütemez ve yedeğine hizmetine düşmekten de kendisini kurtaramazdı.

Hakikatin özü insanı esas almak, insanı tanımak, kendini tanımak, özgürleşmeyle buluşmak demektir. Bu, evreni, evrenin bir parçası olan insanı anlamak demektir. Ancak kendini bilende özgürleşme gelişebilir. Kendini bilmeyen özgürleşemez, özgürlük mücadelesi yürütemez. Kürt Halk Önderi hiçbir zaman devletli toplum sisteminin ne kişiliğini esas aldı, ne adamı olmayı kabul etti. Bu sistem içerisinde doğduğu için sistemin etkilerini yaşadı, ama hakikat arayışı ve özgürlüğü esas aldığı, buna tutku düzeyine bağlandığı için devletli sistemin etkilerini aşmayı ve kendi sistemini yaratmayı başardı.

Genelde devletli toplum sistemine, özelde de kapitalist sisteme öfke duymamak onu yaşamaktır, onu yaşamak da ahlaksızlığı yaşamaktır. Bu da insanlığını, özgürlüğünü kaybedip köleleşmektir, köleliği yaşamaktır. Kürt Özgürlük Hareketi kadrosunun öncelikle Kürt Halk Önder'nin felsefesini ve ideolojisini anlaması gerekir. Kendini devletli toplum sisteminin zihniyetinden kurtarması, özellikle de moderniteden kopması, onu aşması gerekir. Tarihin sapması olan devletçi uygarlık sisteminden, zihniyetinden arınarak kadın özgürlüğü, ekolojiye dayalı demokratik bir toplumu hedeflemesi, bu temelde bunun bilincini yaşaması, büyük pratikleşmesi gerekir. İnsan ve toplum yaşamının sorunlarını demokratik komünalizmle çözmesi için büyük bir mücadele yürütmesi gerekir. Devletçi sistemin örgüt, yönetim, eylem, siyaset, yaşam, kültür, ahlak ve kişiliğinden kendini kurtarması, gelişen yeni kişiliği, yaşamı, ahlak ve kültürü kendisine esas alması, buna ulaşmak için büyük bir mücadele yürütmesi gerekir.

Kapitalist modernite insanlığa bir felaketi yaşatmaktadır

Kapitalist modernite insanlığın bağını toplumsallık ve tarihten kopararak, toplum ve bireyi köksüz ve belleksiz bırakarak hiçleştirmektedir. Hatta hiçleştirmenin de ötesinde tanınmaz hale getirmekte, insanlığından uzaklaştırmaktadır. Ve bununla da insanlığa bir felaketi yaşatmaktadır. Mantığında azami k‰r elde etme olduğu için her şeyi pazara sürmekte, pazarlanmayan, satılmayan hiçbir şey bırakmamaktadır. Bu da her türlü ahlaksızlığı, ahlaki çöküntüyü ortaya çıkarmaktadır. Toplum ve birey bu temelde yıkıldığı için, böyle bir toplum ve bireyi yönetmek, yönlendirmek çıkarları temelinde kullanmak oldukça kolaylaşmaktadır. Kürt Özgürlük Hareketi kadrolarının modernitenin, postmodernizmin yaşam, ahlak, kültür anlayışından kopmaları gerekiyor. Ama maalesef bazı kadrolarda modernizmin ve postmodernizm etkilerinin güçlü olduğunu, özenti duyduğunu, yer yer bunu yaşamak için çaba gösterildiğini, teşvik edildiği görülüyor. Düşüncesi özgürlükçü, yaşamı ise modernist olanların, Kürt Özgürlük Hareketi kadrosu, Önderi'nin yoldaşı olamayacağı çok nettir. Onun gerçek yoldaşları, özgürlük mücadelesinin gerçek militanları düşüncesi ile yaşamı bir olandır. Özellikle yaşamında sade ve dürüst olandır. Halka ters düşmeyendir. Biçimselliğe önem vermeyendir. Modernite tamamen biçimciliği, süslenmeyi öne çıkarmakta, bir gösteri toplumu, bir gösteri insanı yaratmaktadır. Yarattığı bir sirk olayıdır. Nasıl ki sirklerde hayvanlar oynatılıyorsa modernizm de biçimcilikle, süslemeyle, aldatmayla insanlığı adeta sirklerde oynatmaktadır. Herkesin bu gerçeği görmesi gerekiyor.

Hiçbir Özgürlük Hareketi çalışanı modernitenin kişiliğini, yaşamını, kültür, ahlak ve ölçülerini kendisine esas almamalı. Aksine bütün bunlarla kıyasıya bir mücadele yürütmesi gerekiyor. Tamamen doğal toplumu, onun demokratik komünalizmini, kadın özgürlüğünü, ekolojiyi kendisine esas alarak demokratik bir bireyi, toplumu kendinde yaratmayı esas alması gerekiyor. Demokratik özgürlükçü toplum zihniyetini, bu zihniyetin meşru savunma anlayışını esas alarak özgürlüğe aşk düzeyinde bağlanması gerekiyor. Eski paradigma ile yeni paradigma arasında bocalamaması, kalmaması tamamen yeni paradigma temelinde kendini köklü yenilemesi gerekir. Bütün devletçi uygarlık sisteminin zihniyetinden tutalım kişiliğine kadar kendisini bu temelde arındırması gerekir. Çekici ve etkileyici bir kişilik durumuna gelmesi gerekir. İşte geliştirilen 10. kongre bunun kararlaşması ve bütün tedbirlerinin alınması oluyor. Kürt Özgürlük Hareketi ortamında ve kadrosundaki komploya bağlı olarak tasfiyeciliğin geliştirdiği modernizme özenme, yine onun anlayışlarını tümüyle ortadan kaldırma, bununla büyük bir mücadele verme kongresi oluyor. Kürt Halk Önderi çok açıkça özeleştirimi genelde devletçi sistemden kopuş, özelde de kapitalist sistemden kopuşla geliştirdim demiştir. Bağlı olduğunu söyleyenler, yoldaşı olduğunu, yoldaşlık yapmak istediğini söyleyenler lafta değil esasta bağlı olmalılar.

Kürt Özgürlük Hareketi'nin yakın zamanda gerçekleştirdiği kongrede aldığı kararlardan biri de Kürt Halk Önderi'ni özgürleştirme ve Kürt sorununun çözümüdür. Bütün çalışanların ve halkın bu hedefi gerçekleştirmek için yüreğini, bilincini ortaya koyması, tüm enerjisini harekete geçirmesi gerekiyor. Bu, Kürt Halk Önderi'nin özgürleştirilmesi, Kürt sorununun demokratik çözümü demektir. İmralı sisteminde yaşatılması Kürt halkının bu sistemde yaşatılması demektir. İmralı işkencesi bir halkın yaşadığı işkence demektir. Bu açıdan artık bu işkence yaşanmak istenmiyor. Buna son vermek isteniyor. Bunun için de Kürt Halk Önderi'nin özgürleştirilmesini Kürt sorununun demokratik çözümünü gerçekleştirmek için her türlü çabanın ortaya konması gerekiyor. Eğer kongrenin ruhuna, çizgisine, kararlarına doğru, yeterli sahiplik yapılırsa, bu temelde pratik geliştirilirse hedefin gerçekleşmemesi için her hangi bir neden yoktur.

Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürt halkı herkesten daha çok özgürlüğe susamıştır. Bunun bilinmesi gerekiyor. Eğer Kürt halkının iradesi kabul edilir, Kürt kimliği tanınır, Kürtlerin kendi kimlikleriyle siyaset yapma özgürlüğü önündeki engeller kaldırılır, dil ve kültürlerini serbestçe geliştirmeleri engellenmez ve bunlar anayasal güvenceye kavuşturulursa Kürt Özgürlük Hareketi'nin hiç kimseyle bir kavgası olmayacaktır. Kürt halkı her halk gibi kendi kimliğine sahip olmak istiyor, diliyle, kültürüyle yaşamak istiyor, serbestçe örgütlenip kendini ifade etmek ve siyaset yapmak istiyor. Bu da en doğal hakkıdır. Bu hiç kimseyi parçalamıyor, kimseye zarar vermiyor. Onun için Kürt Özgürlük Hareketi çıkarlarımızı tehlikeye atıyor, bizi parçalıyor gibi aldatmalardan da artık vazgeçilmeli. Kürt sorununun demokratik adaletli çözümüne gelmek gerekiyor. Bunun için de Kürt halkının iradesi olan Kürt Halk Önderi ile diyaloga geçmek, bu sorunu çözmek en doğru yoldur. Türkiye'nin de, Ortadoğu'nun da istikrarı buradan geçiyor. Bu olmadan istikrarın sağlanamayacağı, Kürt halkının, onun evlatlarının özgürlük için sonuna kadar direneceğini herkesin bilmesi gerekiyor.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

of cоuгsе liκe your ωebsite but уou need to test the spelling on quite a few оf your pοsts.

A number of them are rіfе with spelling issues and ӏ іn finԁing іt veгy bothersome to inform thе
гealіtу neνerthеlеss I'll certainly come back again.

Also visit my page wedding dresses

Adsız dedi ki...

Hey there! Someone in my Myspace group shareԁ this
ѕіtе ωith us sо I cаme tο сhecκ it out.
I'm definitely enjoying the information. I'm boοk-marking and will be tweetіng this to my followers!

Excеllent blog anԁ ѕuperb style and
dеsign.

Here is my wеb page - SEOPressor V5

Adsız dedi ki...

Good day! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization?
I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results.
If you know of any please share. Cheers!

Feel free to visit my weblog - SEO

Heval

Kurdish Music