Kadınlar:'Burası İmralı hepimiz tecritteyiz' dedi





Diyarbakır, Van, Mardin, Adana, Mersin, Hakkari ve Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde Kent Kadın Meclisleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki 'tecrit'e ve sağlık koşullarına dikkat çekmek amacıyla 'Burası İmralı hepimiz tecritteyiz' diyerek, oturma eylemi yaptı. Açıklamalar sırasında zaman zaman polis ile kitle arasında gerginlik yaşanırken, kadınlar sık sık 'Öcalan', 'Biji serok Apo' sloganları attı.

Diyarbakır

Demokratik Özgür Kadın Hareketi'ne (DÖKH) bağlı Diyarbakır Kent Kadın Meclisi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrite ve sağlık koşullarına dikkat çekmek amacıyla 'Burası İmralı hepimiz tecritteyiz' sloganı ile AZC Plaza önünde basın açıklaması yaparak oturma eylemi düzenledi. Yapılan eyleme DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, DTP Eşbaşkan Yardımcısı Selma Irmak, Barış Anneleri İnisiyatifi, Heviya Jine kadın dergisi çalışanları ile yüzlerce kadın katıldı. AZC Plaza önünde alkış ve zılgıtlarla toplanan kadınlar, Kürtçe 'Ev der Îmralîye em ji hucrede ne' ( Burası İmralı hepimiz tecritteyiz) yazılı pankart ile, 'Be serok jiyan na be', 'Önderlikle düşün özgür düşün', 'Azadiya ziman azadiya welate me ye', 'Sayın Öcalan', 'Susmayacağız önderliğe karşı sorumluluğumuzu devam ettireceğiz', 'Ciwan fedaiye reber Apoye', 'Operasyonlar oluyor kahramanlar intikam oluyor', 'Ne Ergenekon ne AKP demokratik cumhuriyet', 'Münafık Fetullah katil Erdoğan' yazılı dövizler açıldı. Pankart ve dövizlerin açılması üzerine polis harekete geçerek, 'yasadışı' gösteri yapıldığını ileri sürerek, pankart ve dövizlerin indirilmesini istedi. Kadınların polis anons aracından yapılana uyarılara, 'Be Serok jîyan na be', 'Jin jîyan azadî', 'Biji Serok Apo', 'Jin şer naxwaze azadi dixwaze' diyerek yanıt verdi. Polisler, müdahale edeceğini belirterek, çevik kuvvet basın açıklamasının olduğu yere takviye edildi.

Polis gerginliği

DTP Milletvekili Gültan Kışanak ile DTP Eşbaşkan Yardımcısı Selma Irmak polisler ile görüşerek, demokratik bir tepkinin dile getirildiği ve bu konuda sağduyulu olunmasını istedi. Yaşanan gerginliğin ardından Diyarbakır Kent Kadın Meclisi üyesi Afife Mintaş açıklamayı yaptı. Mintaş, DÖKH, olarak Türkiye'nin içine sürüklendiği savaşın doğurduğu kargaşa, acı, gözyaşı ve sefalete karşı sessiz kalmayacaklarını vurgulayarak, 'Halkımızın iradesi karşısında Ordu ve AKP'nin uzlaşması özünde Kürt sorununun inkârı, Güney'deki kazanımların daraltılması ve ABD'nin bölgesel çıkarlarına uyulması anlamına gelmektedir. Kuşkusuz Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un bölgemize gelişi de savaşın daha da derinleşmesi, operasyonların artması, özgürlüklerin ise daha da kısıtlanması anlamını taşımaktadır. Hükümet ve ordu demokrasi ve özgürlüklerin zamanı değildir, bunlar olsa da kesinlikle Kürtsüz olmalıdır diyor. Bizlerse tam da şimdi demokrasi ve özgürlükler zamanıdır diyoruz' dedi.

'Sayın Öcalan' vurgusu

AKP Hükümeti'ne sert eleştirilerde bulunan Mintaş, 'Açık ki bu anlayış ve zihniyet kendisini en çok kara ve hava operasyonlarıyla daha da açığa vurmakta, bir taraftan ülkemiz coğrafyası adeta intikam alınırcasına tahrip edilmekte bir taraftan da Kürt sorununa inkârcı yaklaşım Sayın Abdullah Öcalan şahsın da sürekli beslenerek devam ettirilmektedir. Topyekun savaşın anlamı bir kez daha özgürlüksüz ve demokrasisiz bir döneme girdiğimizin ilan edilmesi olmuştur' diye konuştu. Özellikle İmralı sisteminde geliştirilen uygulamaların son iki aydır uygulanan hücre cezaları yanında, insanlık ve bir toplumun ahlaki değer yargılarına da saldırıyı içeren çeşitli uygulamaların halkta öfke yaratmakta olduğunu ifade eden Mintaş, 'Halkın iradesi dışında, hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti olarak kendisini tanımlayan şoven-milliyetçi iktidarın, inkâr ve imha politikası işlemektedir. Bizler DÖKH üyesi kadınlar bu uygulamaların kesinlikle ülkemizde gerginliği arttırdığını ve halklar arasında yeni uçurumlar açtığını belirtiyor ve bir an önce bu tarz provakatif yaklaşımların son bulmasını istiyoruz' şeklinde konuştu. 'İmralı sisteminde Sayın Abdullah Öcalan üzerinde geliştirilen uygulamaları protesto etmek amacıyla 'Burası İmralı, ben de hücredeyim 'diyor ve oturma eylemimizi gerçekleştiriyoruz' diyerek açıklamasını sona erdirirken, kadınlar ise alkış ve zılgıtlarla 15 dakikalık oturma eylemine geçti. Oturma eylemi sırasında polis kadınları dağılması üzerine tekrar uyarı da bulundu. Ancak kadınlar eylemlerini sürdürerek, daha sonrada alkış ve zılgıtlarla dağıldı.

Silopi

Şırnak Beriwan Kent Kadın Meclisleri'nin düzenlediği eylem kapsamında binlerce kadın DTP İlçe binasından, alkış ve zılgıtlarla eşliğinde Newroz alanına doğru yürüyüşe geçti. 'Burası İmralı bizde hücredeyiz' yazılı dövizleri taşıyan kadınlar yürüyüşe ulusal kıyafetlerle katıldı. Yeşil, kırmızı, sarı puşilerin taşındığı yürüyüşte, sık sık 'Biji Serok Apo', 'Be serok jiyan na be', 'Öcalan' , 'AKP şaşırma bizi dağa taşırma' , 'Gençlik Apo'nun fedaisidir', 'Jin jiyan azadi' sloganı attı. Şırnak ve ilçelerinden de katılım sağlarken, Newroz alanında binlerce kişi oturma eylemi yaptı. Burada açıklama yapan Şırnak Beriwan Kent Kadın Meclis aktivisti Sarya Ölmez, demokratik kadın meclisleri olarak ülkenin içine sürüklendiği savaşın doğurduğu kargaşa, acı, gözyaşı ve sefalete sessiz kalmayacaklarını belirtti. AKP'nin ve ordunun ittifakını değerlendiren Ölmez, Öcalan'a uygulanan tecride dikkat çekti. Bu tür uygulamaların Kürt ve Türk halkı arasında yeni uçurumlar doğurduğunu belirtti. Bir an önce bu tür provokatif uygulamaların son bulmasını istiyen Ölmez, ' Burası İmralı, bende bu hücredeyim' diyerek, açıklamasına son verdi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı eylem, olaysız sona erdi.

Van

Van Kadın Kent Meclisi üyeleri de DTP İl binasından 'Sayın Öcalan', 'Jin jiyan azadi', 'Jin adaziya serokê xwe dixwaze', 'Bê serok jiyan na be' sloganları atarak Sanat Sokağı'na kadar, yürüyüş düzenledi. Burada açıklama yapan Van Kadın Kent Meclisi Üyesi Ebru Öndül, Kürt sorununda inkarcı yaklaşımın devam ettiğini belirterek, bu sorunun özellikle son İmralı sisteminde geliştirilen uygulamalar ile son iki aydır hücre cezaları ile devam ettiğini kaydetti. Öndül, 'Aylardır geliştirelen bu uygulamalar karşısında sizlerinde gördüğü gibi körüklenmek istenen şoven-milleyetçi dalga halklar arasında istedikleri tarzda geliştirmektedirler. Bunda Kürt halkının sağ duyulu ve olgun mücadele tarzı belirleyici olurken, Türk halkının özünde de bu savaşı benimsememesi etkili olmuştur' dedi. Öndül, Öcalan üzerindeki uygulamaları protesto etmek için bu eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi. Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Eylem olaysız sona erdi.

Hakkari

DÖKH tarafından düzenlenen eylem kapsamında kadınlar, DTP İl binası önünde bir araya gelerek oturma eylemi yaptı. Burada açıklama yapan Selda Turan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sık sık slogan atılırken, eylem olaysız sona erdi.

Mardin

Mardin Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen Kent Kadın Meclisleri, Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek amacıyla oturma eylemi gerçekleştirdi. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı alanda 'Burası İmralı, ben de hücredeyim' pankartının açıldığı ve temsili hücerinin konulduğu alanda açıklamayı Sevinç Bozan yaptı. Çatışmaların ve savaşların doğurduğu olumsuzlara sesiz kalmayacaklarını belirten Bozan, AKP sert bir şekilde eleştirildi. Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Bozan, kendisine karşı yapılan tecrit ve uygulamalarla bir halkın ahlaki değer yargılarına saldırmak anlamına geldiğini ifade etti. Açıklamanın ardından 'Burası İmralı, ben de hücredeyim' pankartı açılarak, temsili bir cezaevinin içine yerleştirilen bir kadınla beraber 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Eylem 'Bijî Serok Apo', 'Bê Serok jîyan nabe', 'Sayın Öcalan' sloganlarıyla sona erdi.

Adana

Adana Kent Kadın Meclisi DTP İlbinası önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı. Açıklamaya DTP, İHD, THAY-DER'li yöneticilerin yanı sıra Küçük Dikili Belde Belediye Başkanı Leyla Güven'inde aralarında bulunduğu yaklaşık yüz kişi katıldı. 'Burası İmralı ben hücredeyim', 'Jin şer naxwazin', 'İmralı kapatılsın', 'Tecrite son', 'Kürt sorununda demokratik çözüm' yazılı dövizlerin taşındığı açıklamada, Öcalan lehine sloganlar atıldı. Meclis adına Kürtçe ve Türkçe açıklama yapan Tevrat Korkmaz, Öcalan üzerindeki tecritin son bulmasını isteyerek, 'Biz kadınlar ve analar olarak artık kan akmasın istemiyoruz. Bu savaşın biran önce son bulmasını asker, polis ve gerilla anaları artık ağlamasın. Bizim bir çocuğumuz dağda, bir çocuğumuz hapiste. Bundan ötürü haklı olarak 'barış' istiyoruz' diye konuştu.

Korkmaz'ın yaptığı açıklama sonrası kadınlar 5 dakikalık oturma eylemi yaparken, eylem kadınların zılgıtları ile son buldu. Açıklamanın yapıldığı sırada yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Mersin

Mersin'in Akdeniz İlçesi'nde, DTP İlçe binası önünde yüzlerce kadın Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için biraraya geldi. DTP İlçe binası önünden Yeni Pazar Polis Karakolu önüne kadar 'Öcalan' ve 'PKK' lehine slogan atarak yürüyen kadınlar, buradan tekrar DTP binası önüne yürüdü. Burada kadınlar adına açıklama yapan Zarife Çalış, Öcalan üzerindeki tecridin biran önce kaldırılması gerektiğini söyledi. Açıklamaya katılan kadınlar ellerinde 'Burası İmralı, ben hücredeyim' yazılı dövizler taşıdı.

HABER MERKEZİ-DİHA

1 yorum:

Adsız dedi ki...

It's amazing to pay a quick visit this web page and reading the views of all colleagues on the topic of this paragraph, while I am also eager of getting knowledge.

Here is my website ... anti cellulite treatment

Heval

Kurdish Music