Yargı şaşırdı: Gazetelerden sonra kitaba da bir aylık kapatma

Anayasa'ya aykırı bir şekilde 2006 yılından bu yana 42 kez özgür basın geleneğinden gelen gazeteleri kapatan hakim ve savcılar bu sefer skandal bir karara imza attı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aram yayınlarından basılan Kültür Sanat ve Devrim Üzerine adlı kitabın bir aylık süreyle kapatılmasını talep etti ve İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi de bu talebi kabul ederek kitabı 'kapattı'.

Türkiye mahkemelerinde alınan kararlar 'Ancak bu kadar olur' dedirten tarzdan. Şuana kadar Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını yayımladığı için, güncel sıradan bir olay vb şeyleri yazdığı için 2006 yılından bu yana özgür basın geleneğinden gelen gazeteler 42 kez kapatıldı. Anayasa'ya aykırı olarak yapılan bu kapatmalarla yetinmeyen hakim ve savcılar hızlarını alamayarak bu sefer kitaplara da bir aylık kapatma cezası vermeye başladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aram yayınlarından basılan 'Kültür Sanat Devrimi Üzerine' isimli kitabın 'Örgüt propagandası yapıyor' gerekçesiyle el konulması, satışının yasaklanması ve bir ay süreyle yayınının durdurulmasını istedi. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi de savcının bu talebini yerinde bularak kitabın 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 25. Maddesi gereğince kitabı 'bir ay süreyle' kapattı, kitaba el konulması, dağıtım ve satışa sunulmasını yasakladı.

Alışkanlık olmuş

Karar karşısında şaşırdıklarını belirten Aram yayınları imtiyaz sahibi Bedri Adanır ise bu durumun hukuk ile izahının mümkün olmadığını söyledi. Adanır şöyle konuştu: 'Aram yayınlarından çıkan Ülkeye Bakış gazetesi de kapatıldı. Kitaba ilişkin de ilk karar geldiğinde acaba yayın evi falan mı kapatıldı diye düşündüm. Çünkü anlayamadım. Süreli olmayan yayınları için toplatma kararı çıkar. Ama buna kapatma gelmiş. Sürekli gazete kapatıyorlar alışkanlık olmuş. Zaten bizim büro da basıldı ve bilgisayarlarımıza el konuldu.'

RÜŞTÜ DEMİRKAYA / İSTANBUL (DİHA)

0 yorum:

Heval

Kurdish Music