Alman parlamenterler: Necdet Ozel savas suclusu

BERLİN - Yeni Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in Şırnak'ın Ballıkaya köyü yakınlarında 20 PKK gerillasının kimyasal silahlarla öldürüldüğü operasyonu komuta ettiğine dair görüntülere Türk hükümeti sessizliğini sürdürürken Alman Sol Parti harekete geçti. Aralarında 5 Federal Meclis üyesinin de bulunduğu bir grup Sol Partili başbakan Erdoğan’a “Savaş suçu işlediği iddia edilen bir generalle Kürt sorunu çözülmez” çağrısı yaptı.

11 Mayıs 1999 günü Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne bağlı Ballıkaya (Bilika) Köyü yakınlarında çıkan çatışmada onlarca kayıp veren Türk ordusu daha sonra kuşatmaya aldığı PKK gerillalarına karşı kimyasal silah kullanmış, olayda 20 gerilla yaşamını yitirmişti. Çatışmaya katılan bir asker tarafından sızdırılan görüntüler geçtiğimiz gün hem Roj TV’de hem ANF’de yayınlandı.

Görüntülerde operasyonun birkaç gün sonra yeni Genelkurmay Başkanı olacak olan Necdet Özel tarafından komuta edildiğinin görülmesine rağmen Türkiye’den henüz bir tepki gelmezken, konuyu Sol Parti Almanya’nın gündemine taşıdı. Zira katliam yaşandığı dönemde de konu Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) tarafından Alman meclisinin gündemine getirilmişti.

Şimdi ise katliamın işlendiği operasyona Necdet Özel’in komuta ettiğinin ortaya çıkması üzerine bir grup Sol Partili harekete geçti. Federal Meclis üyeleri Ulla Jelpke, Andrej Hunko, Ingrid Remmers, Heidrun Dittrich, Harald Weinberg, Hamburg Meclis üyesi Cansu Özdemir, Hessen Eyalet Üyesi Barbara Cardenas, Kuzey Ren Vestifalya Meclis Üyesi Bärbel Beuermann, Sol Parti Aşağı Saksonya Başkanı Yılmaz Kaba ile Özgür Gündem yazarı Murat Çakır ortak açıklama yaparak Özel’in geçmişine dikkat çekti.

Özel’in genelkurmay başkanı olmasıyla da savaş suçu işlediği iddia edilen bir generalin Türk ordusunun başına geleceği belirtilerek şu çağrı yapıldı: “Türk başbakanı Erdoğan böylesi tavırlarıyla Kürt sorunun barışçıl yollarla çözümü de engelleniyor. Özel sadece Jandarma komutanıyken Kürt bölgesindeki ölüm, işkence ve şiddetten de sorumlu değildi, 1999 yılında Kürt gerillalarına karşı kimyasal silah kullanılmasını komuta etmişti.”

Açıklamada Billika’daki katliamın Federal Meclis’in PDS’li üyesi Ulla Jelpke tarafından gündeme geldiği belirtilerek, 2010 yılında ise yine kimyasal kullanılmasına ilişkin verilen soru önergesine Alman hükümetinin şu yanıtı verdiği hatırlatıldı: “Türkiye ile 29 Nisan 1997’de yürürlüğe giren ve kimyasal silahları yasaklayan anlaşma imzalandı.”

ANF NEWS AGENCY

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Wοw, wοnderful blog laуout!
How lоng hаvе уοu beеn blogging for?

yоu mаdе blogging look easy.

Thе oѵerall lοoκ of уour
ωeb sitе іs ωοnderful, aѕ well as the content!



Also visіt my ωеblog: seopressor version5

Adsız dedi ki...

Thank you for the аuspicious writeup. Ιt in fact was a amusement acсount it.

Look advancеd to moгe adԁed agrеeable from уou!
Howеνeг, how cаn we communicate?

Hеre is mу web pagе SEOPressor V5 review

Adsız dedi ki...

It's actually a nice and useful piece of information. I am glad that you just shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

Here is my site youtube.com

Adsız dedi ki...

Нello! I've been reading your weblog for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Huffman Texas! Just wanted to mention keep up the good job!

my web-site wedding dresses

Adsız dedi ki...

Saѵed аs a faѵorite, I love уouг wеbsite!


Also visit mу webpаge; SEOPressor

Heval

Kurdish Music