70 yaşında gerillacılık yapıyor Gerilla Olmak


ZAGROS / Omzundaki silahı ile 18 yaşındaki gençlerle birlikte gerillacılık yapmaktan büyük zevk aldığını söyleyen 70 yaş sınırına dayanan Haci Hako ömrünün kalanını da dağlarda gerillacılık yaparak geçireceğini söylüyor.

Şehirlerdeki yaşamın dağlardaki kadar sağlıklı olmadığını söyleyen Haci, dağların güzel havası ve gerilla yoldaşlarının moral, coşku ve fedakârlıkları sayesinde kendisini ayakta tuttuğunu söylüyor.

16 torun sahibi Haci yaklaşık on yıldır dağda gerillacılık yapıyor. 60 yaşından sonra Kürtçe grameri gerillada öğrendiğini ve Kürtçe yazmaya başladığını söylüyor. Bir gerilla tüm nizami kurallarına harfiyen uyan Haci Hako, gelecekten umutlu olduğunu anlatıyor.

ON YILDIR GERİLLADA

İsmi Haci Hoke, gerilla arkadaşları ona Haci diyor. 8 çocuğu büyütüp yaşamla bütünleştireli yıllar oldu. 70 yaş sınırına çoktan dayanan Haci’nin tam 16 torunu var.

Yaşlılığı kabul etmeyen Haci, yaklaşık on yıldır HPG saflarında gerillacılık yapıyor. Ancak gerilla ile 1994 yılından bu yana çalıştığını söylüyor. Haci elinde taşıdığı bastonun yaşlılıktan değil, rahat yürüyebilmek için taşıdığını belirtiyor.

Gerillacılık deneyimlerini Haci anlatırken heyecanlanıyor ve, “ben gerillaya katılmadan önce Türkiye metropollerinde emeğimle çalışan bir insandım. Ailemi geçindirmek için dilimin bile yasak sayıldığı yerlerde çalıştım. İstemesek de asimilasyona maruz kaldık. Ancak gün geldiğinde içinde bulunduğum yaşamın sadece düzene hizmet ettiğini gördüm. Bunun için halkım için yarı çalışan bir durumu daha fazla yürütemedim. Yaşım ilerlemişti. Ancak halkımın özgürlük umutları her geçen gün daha fazla sorumluluk yüklüyordu. Dağa gerillaya katıldıktan sonra kendi dilimde okuyup yazma ihtiyacını hissettim. Bu eğitimi KCK yürütme Konseyinden Mustafa Karasu ve 2006 yılında bedenini ateşe veren PKK Meclis üyesi Viyan Soran öğretti. Viyan yoldaşın emeği ve çabası sayesinde 60 yaşımdan sonra Kürtçe öğrendim. Şimdi Kürtçe öykü yazıyorum, Kürtçe okuyabiliyorum” diyor.

60 YAŞINDAN SONRA NEDEN GERİLLAYA GELDİ?

Kürt halkı üzerinde yürütülen zulmün hiçbir dinde yeri olmadığını ifade eden Haci, yaşım elverseydi en ön safta savaşan bir militan olmak istediğini belirtiyor. 60 yaşından sonra neden PKK’ye katıldığını Haci şöyle anlatıyor: “Bir hadiste Hz. Muhammed ‘el ihanetil finnar’ yani (ihanet edeni yakın) diyor. Oysa Önder Apo ‘bir insanda ihanet ve pisliğe bulaşmamış tek temiz saç teli kalmışsa dahi çıkarıp kaldıralım’ diyor. PKK’nin Türk zulmüne karşı mazlum Kürt halkının sesi olması bir yana Önderliğin yukarıdaki felsefesi benim PKK’ye katılma gerekçemi oluşturuyor.

Önderlik ideolojisinde birliktelik var. Din, dil, renk, ulus ve kültürel farklılık yok. Bu PKK’nin de asıl gücüdür. PKK’nin gücü öyle söylendiği gibi silah ya da savaşta değil, irade ve onun yarattığı manevi gücünden ileri geliyor. PKK ile savaşanlarda olmayan da bu özelliklerdir. Bundan dolayı egemen güçler tüm teknik ve ekonomik üstünlüklerine rağmen PKK ile baş edemiyorlar.”

ÖZGÜRLÜĞÜ ARAMANIN YAŞI VE SINIRI YOK

Kürt halkının dayatılan inkar ve imha yaklaşımları karşısında zorunluluktan silah aldığına dikkat çeken Haci, kendisinin de ilerleyen yaşına rağmen halkının yaşadığı zorluklardan dolayı silahı omzuna aldığını söylüyor.

Haci şöyle devam ediyor: “Özgürlüğü aramanın yaşı ve sınırı yoktur. Kadın, erkek, yaşlı genç her cins ve yaştan Kürt halkının özgür yaşama ihtiyacı vardır. Bende biraz bunun peşine takıldım. Yaşıma bakarak benim şehirde yaşamam önerildi. Oysa şehirde dağdaki yaşam kadar rahat ve huzurlu değilim. Dağda her gün yeni şeyleri öğreniyorum. Zorluklara gelince tüm zor ve zahmete karşı gelecek günlerin önderliğin izinde yürüyen Kürt halkı ve gerillasının olacaktır. Çünkü Kürt halkı haklıdır. Mazlum olan ve haklı olan her zaman başarıya ulaşacaktır. Buna inancımız tamdır, bunu herkesin görmesi ve inanması gerekir.”

Haci konuşmasında, Kürt gençleri başta olmak üzere, yaşı silah almaya müsait herkesi Kürt dağlarında gerillacılık yapmasını istiyor.

YASAL UYARI: Fırat Haber Ajansı (ANF) servis ettiği haber ve fotoğrafları aboneleri dışında, ajansın izni olmadan kopyalamak veya yeniden yayınlamak yasaktır

Copyright 2008
ANF NEWS AGENCY






Almanya’da ilk ‘vatandaşlık testi’ yapıldı

Maliki gazetecilerin ölümü hakkında soruşturma istedi

Almanya Kürt gazetecilerini fişledi!

Diyarbakır'da park kavgası, 13 yaralı

Kadınlar ‘Öcalan’ için oturma eylemi yaptı

Şırnaklı fındık işçisi esrarengiz bir biçimde kayboldu

Fete de l’Humanite 73’üncü yılını kutluyor

Tarsus’ta kahvehaneye silahlı saldırı: 2 ölü, 5yaralı

Tarım işçileri taşıyan traktör devrildi; 14 yaralı

Üzümler elde kaldı, üretici kurutmaya yöneldi

Türkiye-AB Troykası yarın toplanıyor

Kamu-Sen: Yoksulluk sınırı 1340 YTL

Nedim Seven için Paris’te miting

Afganistan’da 1 İngiliz askeri öldürüldü

Irak’ta bombalı saldırı: 5 polis öldü

Diyarbakır'da çete operasyonunda 13 kişi tutuklandı

Köylülerden orman yakan askerlere hakkında suç duyurusu

Türk topçuları Zaho’da 2 köyü bombaladı

Afganistan’da BM konvoyuna intihar saldırısı: 2 ölü

Antep’te toprak ev çöktü: 2 çocuk öldü

1 yorum:

Adsız dedi ki...

So good......

Heval

Kurdish Music