Latinlerden ABD'ye bir tokat daha geldi



Latin Amerika ülkelerinden Bolivya ve Venezüella'dan sonra Honduras da ABD'ye karşı tavır takındı ve bu ülkenin büyükelçisinin güven mektubunu sunmasına imkan tanımadı.

ABD'nin Latin Amerika'daki sol yönetimlere yönelik kuşatma, darbe tezgahlarıyla devirme politikaları bölgedeki krizi derinleştiriyor. Rusya'nın Gürcistan'la savaşmasından sonra Latin Amerika'nın Moskova'yla irtibatını kesmesi için çabasını arttırıyor ABD yönetimi.

Kışkırtmalar sonucu Evo Morales yönetimine karşı bazı kentlerde gösteriler yapılırken, Bolivya hükümeti, 10'dan fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan protesto gösterilerinin ardından, ülkenin kuzeyindeki Pando kentinde sıkıyönetim ilan etti. Devlet Bakanı Alfredo Rada basına yaptığı açıklamada, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales taraftarlarıyla sosyalist reformlara karşı çıkan sağcı valilerin destekçileri arasında çıkan şiddet olaylarını değerlendirirken, 'Pando'da gerçek bir katliam yaşandı' dedi. 'İnsanlığa karşı suç işlendiği' ifadesinin yer aldığı sıkıyönetim kararnamesinde 3'ten fazla kişinin biraraya gelmesinin yasaklandığı bildirildi ve silah taşıyan herkesin tutuklanacağı uyarısında bulunuldu.

Honduras'ın yanıtı Bolivya ve Venezüella'nın ülkelerindeki ABD büyükelçilerini kovmasından sonra Honduras da uyarıcı bir adım attı.

Honduras'ın solcu Cumhurbaşkanı Manuel Zelaya, yeni atanan ABD Büyükelçisi'ne, güven mektubunu sunması için 12 Ekim için randevu vermişti. Ancak bu kabul, Bolivya'ya destek amacıyla süresiz ertelendi.

Bolivya, ülkede yönetim karşıtı gösterileri kışkırttığı gerekçesiyle ABD Büyükelçisi'ni istenmeyen kişi ilan etmiş, ABD de buna aynı şekilde karşılık vermişti. Bunun üzerine Venezüella da Bolivya'ya destek amacıyla ABD Büyükelçisi'ni istenmeyen kişi ilan etmişti. ABD 1980'lerde Honduras'taki CIA yönetimindeki kontra savaşı ile bölgedeki halkları sindirmeye çalışmıştı. ABD'nin önemli isimlerinden John Dimitri Negroponte de cinayetler döneminde Honduras'ta görev yapmıştı.

Negroponte'nin 1981-1985 arasındaki Honduras Büyükelçiliği sırasında yaşanan sistematik insan hakları ihlallerindeki rolü tartışıldı. Negroponte aleyhine tanıklık edecek kişilerden en ünlüsü General Luis Alonso Discua Elvir idi. Ününü Negroponte'nin görev yaptığı yıllarda Honduras'ta faaliyet gösteren ünlü ölüm mangası 'Müfreze 3-16'nın komutanlığını yapmakla kazanmıştı. LA PAZ / TEGUCIGALPA

0 yorum:

Heval

Kurdish Music