Viranşehirli kadınlar Öcalan için yürüdü

Viranşehirli kadınlar Öcalan için yürüdü
Urfa'nın Viranşehir ilçesinde bir araya gelen Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) aktivisti kadınlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan fiziki saldırıyı yürüyerek ve oturma eylemi yaparak kınadı.

Öcalan'a uygulanan fiziki saldırıyı protesto etmek amacıyla Viranşehir Cumhuriyet Parkı'nda DÖKH üyesi yüzlerce kadın bir araya geldi. Kadınlar Vatan Caddesi'nden kortej halinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında sık sık, 'Bijî Serok Apo', 'PKK halktır halk burada', 'AKP şaşırma bizi dağa taşırma', 'Be serok jiyan nabe', 'Bı can bi xwin em bi terane ey serok', 'Barışa uzanan eller kırılsın' şeklinde slogan atarken, 'Edi Bes e', 'İrademizi sahipsiz mi sandınız?' yazılı dev pankart taşındı. Urfalı kadınlar, 'İmralı işkencesine son', 'Ateşe yaklaşmayın sizi de yakar', 'İrademiz ateştir ateşle oynamayın' ve 'Ayaklanma değil de ne olsun' yazılı dövizler taşındı. Karacadağ Caddesi üzerinde toplanan bir grup erkek ise alkışlarla eyleme destek verdi. DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un da yer aldığı yürüyüşe DTP İlçe Başkanı Adnan Etli ve Belediye Başkanı Emrullah Cin de katılarak, destek verdi.

Cumhuriyet Meydanı'nda DÖKH aktivisti Adile Fidan, açıklama yaptı. Fidan, Kürtçe yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan çatışmalı ortamda en ağır bedelleri kadınların ödediğini söyleyerek, 'Kürt sorunu 30 yıldır imha ve inkara dayalı politikalarla çözülmek istendi. Fakat demokratik yollar denenmedi. 9 yıldır tek başına hücre içinde cezası verilen PKK Lideri Sayın Abdullah Öcalan'ın ilk önce saçları kazıtıldı. Zehirlenmeler yapıldı. Tecrit ve şimdide fiziki müdahale yapılıyor. Bu Kürt halkı ve özelde de kadınlar için bardağı taşıran son damla olmuştur' dedi.

'Öcalan'la diyalog kurulmalıdır'

Öcalan'a yapılanın Kürt halkına yapılan bir hakaret olduğunu ve bunun kabul edilemeyeceğini kaydeden Fidan, 'Özellikle şiddet yerine demokratik çözüm esas alınmalıdır. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın sağlığı için bir heyet kurulmalı bunda DTP'de yer almalı. Sayın Öcalan ile çözüm için diyalog kurulmalıdır' diye konuştu.

'Bir halkın değeri ile oynanmaz'

Başbakan Erdoğan'ın Tunceli ve Diyarbakır'da yaptığı açıklamalara tepki gösteren Fidan, halkın buna eylem ve etkinliklerle cevap verdiğini ifade etti. DTP Diyarbakır Milletvekili Tuğluk, kadınları eylemlerinden dolayı kutladı. Bu yaklaşımların devam etmesi halinde kadınların meydanlarda olmaya devam edeceğini belirten Tuğluk, 'Bir halkın değerleri ile oynanmaz. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit ve fiziki müdahaleler bir an önce son bulmalı' diye kaydetti.

Açıklamanın ardından kadınlar, oturma eylemi yaptı. 'Hücre içinde hücreyi' temsil eden bir maketi getiren kadınlar, Öcalan'ın içinde bulunduğu koşulları yansıtmaya çalıştı. Hücre maketinin içinde bir kadın temsili olarak dururken, kitle hep bir ağızdan 'Öcalan'ız hepimiz hücredeyiz' şeklinde slogan attı. Eylemin ardından kadınlar ilçe binasına yürüdü. Bu arada polisin aldığı yoğun güvenlik önlemleri ise dikkat çekti.

DİHA

0 yorum:

Heval

Kurdish Music