Oturma eyleminden notlar

Oturma eyleminden notlar





DTP'nin Kürt sorununun demokratik çözümü için Diyarbakır'da başlattığı Türkiye'nin en uzun süreli oturma eylemi ikinci güne girerken, eylemcilere gece boyunca destek ziyaretleri sürdü. Kurulan çadırlarda halaylar çekiler şarkılar söylenirken, AKP Hükümeti'nin Kürtlere yönelik tutumuna tepki gösterilerek, Öcalan'a yönelik yaklaşımın çözüm konusunda belirleyici olduğu vurgusu yapıldı. Eyleme katılan kadınlar ise, 'Çocuklarımız yıllardır soğuk ve zorluklar demeden dağlarda. Biz onurlu bir barış için burada kalıyorsak bu çok değil. Barış için gerekirse günlerce de oturabiliriz' dedi.

Öcalan'ın fiziki saldırıya uğramasının ardından bölge ve Türkiye illerinde Kürtlerin infiale geçerek yaptıkları eylemler sürerken, DTP'nin gelişen süreç karşısında hem AKP Hükümeti'ne hem de ilgili çevreleri Kürt sorunu konusunda demokratik çözüm gelişmesi için Batıkent Meydanı'nda başlattığı oturma eylemi ikinci gününe girdi. DTP'li belediye başkanları, milletvekilleri, PM üyeleri, İl Genel Meclis üyeleri ve belediye meclis üyelerinin başlattığı oturma eylemine MKM'li sanatçılar ve Barış Anneleri de katılırken, eylemin başlangıcından itibaren binlerce kişi eylemcileri ziyaret ederek destek verdi. Gün boyunca süren destek ziyaretlerinde atılan sloganlar, açılan pankartlar ve söylenen şarkılarda özellikle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik fiziki saldırı protesto edilirken, Öcalan'ın Kürtler açısından hassasiyeti dile getirildi. Birinci günün akşamında ise özellikle havanın da soğumasıyla eylemcilere destek için gelenler ateşler yakarak, etrafından halaylar çekti. Sık sık, 'Biji serok Apo', 'Be serok jiyan nabe', 'Öcalan'sız dünyayı başınıza yıkarız' sloganlarının atılırken, PKK bayrakları ve Öcalan posterleri açıldı. Özellikle gençler yüzlerini puşilerle kapatıp Öcalan posterleri ile alanda dolaşırken, kitle ayağa kalkarak 'Öcalan' sloganları atarak gençlere destek verdi. Sarı, kırmızı ve yeşil renkte puşiler ve ulusal kıyafetleri ile eyleme katılan kadınlardan kimisi HGP saflarında olan çocuğu, kardeşi ya da yakını için kılamlar söylerken, çocuğunu çatışmada yaşamını yitiren kadınlar ise ağıtlarını yaktı.

Gençler eylemcileri uyutmadı

Gece boyunca ateşler hiç sönmezken, milletvekilleri ve belediye başkanları, eyleme katılanlarla siyasal süreci tartıştı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in bazı Barış Anneleri ile beş taş oynayarak moral etkinliği yaparken, DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş ve DTP Eşbaşkan Yardımcısı Kamuran Yüksek'in alanın çevresinde adeta bir 'güvenlik elemanı' gibi kontroller de bulunmaları ise espri konusu oldu. Çadırların yanında kurulan çay ve yemek standları boş durmazken, ihtiyaçlar için kurulan lavabolar da ise kuyruklar oluştu. MKM'li sanatçılar ise gece boyunca Kürtçe şarkılar seslendirirken, gençler ise gecenin ilerleyen saatlerinde uykuya dalan eylemcilere 'Uyuyan eylemci istemiyoruz' sloganı atarak biraz da mizahi bir dille gece boyunca eylemcilerin uyumasına izin vermediler. Batman Milletvekili Ayla Akat, söylediği şarkılarla 'gecenin assolistleri' arasında yerini alırken, Tunceli grubunun sofrası 'en zengin' sofra olarak adlandırıldı.

'Eylem kaçkınları' aranıyor

Yerel yayın yapan Gün Tv ise bir ilki gerçekleştirerek alanda canlı yayın ile özel bir program yaptı. Gün Tv'ye ilgi yoğun olurken, yapılan konuşmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik fiziki saldırının Kürtlere yönelik tahammülsüzlüğün bir göstergesi ve AKP Hükümeti'nin ateşle oynadığı değerlendirmeleri yapıldı. Eylemcilerin en merak ettiği konu ise Van'da gelişen olaylar oldu. Televizyon bulunmadığı için haberleri izleyemeyen eylemciler, gece boyunca Van'dan aldıkları bilgileri birbirleri ile paylaştı. Soğuğa karşı battaniyeler dağıtılırken, eylemcilerin morali ve heyecanları ise coşkularına yansıyordu. DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk uçağı kaçırdığı için eylemin birinci gününde bulunmazken, ikinci gün katılması bekleniyor.

'Hayalleri ve özlemleri için oturuyoruz'

Çocukları halen dağlarda HPG'de olan ya da çatışmada yaşamını yitiren analar, birbirlerine öykülerini anlatarak dertleşirken, AKP Hükümeti'ne ise tepki ve öfke vardı. Milletvekilinden belediye başkanına Barış Annesi'nden Kürt sanatçısına kadar, hükümetin Kürt sorunu konusundaki politikalarının inkar ve imhaya dayalı olduğu ve Öcalan'a yapılan fiziki saldırının ise Türkiye tarihinde kara bir leke olarak yer aldığı ifade edildi. Barış Annesi Şahide Hayme'nin, 'Oğlum yılladır dağlarda soğukta. Ben bu eyleme katıldım. Kesinlikle yorulmadım. Aksine huzur buldum. O yıllardır dağlarda iken biz onların hayalleri ve özlemleri için 2 gün oturma eyleminde bulunmuşsak bu çok değil. Biz barış için günlerce de şurada oturabiliriz' diyordu.

Eylemcilerin vazgeçilmezi ateş oldu

Bir başka anne ise, yorulmadıklarına yorulmayacaklarını üstüne basa basa anlatırken, 'Çocuklarımız AKP Hükümeti'nin kirli politikaları yüzünden ölüyor. Biz hiç bir zaman ne irademizden ne önderimizden ne de bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz' diyerek tepkisini ortaya koydu. DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, eylemin kendilerine büyük bir heyecan verdiğini anlatırken, 'Bu halka layık olmak için daha çok çalışmamız gerekiyor. Günlerdir bu halk ayakta. İradesinin şahsında özgürlüğü, dili, kimliği ve kültürü için' diyerek duygularını dile getirdi. Gün aydınlanırken, ateşler yükselmeye devam ediyordu. Ancak hep 'demokratik ekolojik toplum modelini dile getiren DTP'liler buna uygun olarak sabah ilk işleri çevreyi imece usulü ile temizlemek oldu. Kürt sorunun barışçıl ve demokratik çözüm için dağlara 'canlı kalkan' olarak çıkan, 'Sayın Öcalan' kampanyasına destek vererek yargı tarihinde bir ilki gerçekleştirerek Türkiye'nin en önemli sivil ittiatsizlik eylemlerine imza atan DTP'nin oturma eylemi de en uzun süreli oturma eylemi olarak Türkiye siyasal tarihinde şimdiden yerini aldı. Oturma eylemi yarın bir sonuç bildirgesi ile sona erecek.

HİKMET ERDEN / REŞAT AYAZ - DİYARBAKIR (DİHA)

0 yorum:

Heval

Kurdish Music