Avrupa: Brüksel’de Kürt gencine saldıran ülkücüler okuldan atıldı


BRÜKSEL - Belçika’nın başkenti Brüksel’de lise öğrencisi Kürt gencine saldıran bir grup ırkçı Türk’e okuldan uzaklaştırma cezası verildi.




Brüksel’de mülteci bir ailenden olan 17 yaşındaki Müslüm Altun, 28 Nisan günü sabah saat 10.30’da ders arasında, Türk bayrağına küfür ettiğini iddia eden bir grup ülkücünün saldırısına uğramıştı.

Okul tuvaletine götürülen Altun burada öldüresiye dövülmüştü. Olayı gören Afrikalı öğrencilerin okul müdürünü uyarması üzerine, hastaneye kaldırılan Altun, burada bir süre tedavi edildikten sonra 10 günlük raporla taburcu edilmişti.

Müslüm Altun’un şikayeti üzerine polis 6 saldırganı gözaltına aldı. İfadeleri alınan zanlılar tutuklanmak üzere adliyeye sevk edildi. Yaşları 18 yaşından küçük oldukları gerekçesiyle serbest bırakılan saldırganlar, Brüksel’in Saint-Josse-ten-Noode semtindeki Guy Cudelle lisesine gelerek Altun tehdit ettiler. Olayı tekrar duyan okul müdürü, 6 ülkücüyü okuldan uzaklaştırdı. Okul müdürü Kürt genci Müslüm Altun’dan da bir süre evde derslerine çalışmasını istedi.

Müslüm Altun, ANF’nin 2 Mayıs günü servis ettiği haberde olaya ilişkin şunları söylemişti: “Olay günü teneffüs saatinde 6 kişilik bir grup bana Türk bayrağına küfür etmişsin diyerek saldırdılar. Hayır ben böyle bir şey söylemedim dememe rağmen öldüresiye dövdüler. Bana vururken ‘siz Kürtleri burada barındırmayacağız, kökünüzü kazıyacağız, önceki yıl derneğinizi nasıl yaktıysak senide yakarız’ diye bağırıyorlardı.”

ANF HABERİ YANKI YAPTI

ANF’nin haberi, başta Le Soir gazetesi olmak üzere, Belçika basınında geniş yankı bulmuştu. Olayın ardından Saint-Josse semti sosyalist belediye başkanı Jean Demannez, saldırı için “ratonade” tanımını kullandı. “Raton” kelimesi 1937 yılında ortaya çıktı. Fransızca argoda bir “Magreb”liyi (Kuzey Afrika) ifade ediyor. Kuzey Afrikalı kökenlilere yönelik ırkçı saldırıları anımsatan “Ratonade” Fransızcada “fare” anlamına gelen “rat” kelimesinden türemiş.

ANF NEWS AGENCY

0 yorum:

Heval

Kurdish Music