İran: ülkede 20 bine aşkın HIV taşıyıcısı var

İran: ülkede 20 bine aşkın HIV taşıyıcısı var

14:15

İran Sağlık Bakanlığı, ülkede AIDS hastalığının HIV virüsüne yakalananların sayısının 20 bine aşkın olduğunu söyledi.

Resmi Haber Ajansı ISNA, Sağlık Bakanlığı raporuna dayalı geçtiği haberde, aralık ayından bu yana 1000 yeni HIV taşıyıcısının tespit edildiğini kaydetti. HIV taşıyıcılarından 1875'inde AIDS tespiti yapıldığı belirtildi.

Bakanlık raporuna göre ülkede HIV taşıyıcılarının yüzde 40.2'si çoğu erkek 25-34 yaş arası grupta yer alıyor. Yine virüs taşıyıcılarının yüzde 77,5'inin hastalığa uyuşturucu kullanımı ile, yüzde 13'ünün ise cinsel ilişki yolu ile yakalandıkları belirtildi.

Buna karşın sağlık bakanlığı, test olanaklarının sınırlı olduğu, HIV ve AIDS taşıyıcılarının bildirimde bulunmaktan kaçındığı ülkedeki HIV taşıyıcı sayısının resmi kayıtlardan 4 kat daha yüksek 80 bin civarında olabileceğini kaydetti.

Bakanlık raporunda AIDS hastalığı nedeniyle ülkede kayıtlara geçen ölenlerin sayısı 3 bin 236 olarak açıklanırken, ölümlerin çoğunlukta hangi bölgelerde meydana geldiği konusunda bir bilgi verilmedi. Ancak, yüzde 13 olan cinsel ilişki yönde hastalığa yakalananların sayısının artmasından endişe duyuluyor. 71 milyon nüfuslu İran toplumunun yüzde 60'ı 30 yaş altındadır.

0 yorum:

Heval

Kurdish Music