40 örgüt DTP için ayakta

40 örgüt DTP için ayakta


DTP'nin kapatılma davasının görüleceği gün yaklaştıkça onlarca Demokratik Kitle Örgütleri'de yargılamayı kınayan açıklamalar yapıyor. İstanbul'daki dün 30 sivil toplum ve demokratik kitle örgütü ile 11 Alevi örgütü DTP hakkında açılan kapatma davasına tepki gösterdi. Bir araya gelen örgütler DTP'nin kapatılmamasını isterken Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesini istedi.

İlk olarak Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖHK), Yurtsever Demokratik Gençlik (YDG), Özgür Demokratik Alevi Hareketi, Gökkuşağı Kadın Derneği, Barış Anneleri, Okmeydanı Demokrasi Evi, Dem-Der, Göç-Der, Yakay-Der, MKM, Kürt Enstitüsü, Asrın Hukuk Bürosu, Arzela Kültür Merkezi, Lotus Kültür Merkezi, Hevi Gençlik Kültür Merkezi, Alternatif Gazetesi, Özgür Halk, Fırat İstanbul Din Adamları Yardımlaşma Derneği (İDAYDER), TOHAV, ŞAH-DER, Van Çataklılar Derneği, Van İlçeleri Derneği, Bekirhanlılar Derneği, Demokratik Emek Hareketi, İstanbul Yardımlaşma Derneği, TOHAV, ŞAH-DER, Van Çataklılar Derneği, Van İlçeleri Derneği, Bekirhanlılar Derneği ve Demokratik Emek Hareketi, DTP'nin kapatılma davasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Kurumlar bu dava ile hedeflenenin Kürtleri siyaset dışına itmek, politik arenadan uzaklaştırmak ve iradesini kırarak Kürt sorununa karşı tekrar resmi politikayı devreye sokmak olduğuna dikkat çekti. DTP İstanbul İl binasında düzenlenen toplantıda kurumlar adına açıklamayı okuyan Göç-Der İstanbul Başkanı Şefika Gürbüz devletin Kürt halkının siyasi iradesi durumuna gelen siyasi partileri kapatmakla sorunları daha da derinleştirdiğine dikkat çekti. Türkiye'de resmi ideolojiyle uzlaşmayan siyasi partilerin kapatma yöntemiyle siyasetin dışına itildiğinin altını çizen Gürbüz, 'Dönem dönem Kürt realitesinin tanındığını çeşitli siyasetçilerin ağzından dinlesek de hepsinin soruna yaklaşımı parti kapatma, ifade özgürlüğünü tanımama, örgütlenme hakkı tanımama ve yoğun bir baskı politikası geliştirmek olmuştur' dedi. Kürtlerin kapatılma davasının ne anlama geldiğini çok iyi bildiğini belirten Gürbüz, dava ile amaçlananın Kürtleri siyaset dışına itmek, politik arenadan uzaklaştırmak ve iradesini kırarak Kürt sorununa karşı tekrar resmi politikayı devreye sokmak olduğunu kaydetti. Gürbüz, '8'i milletvekili 221 partiliye 5 yıl süreyle siyasi yasak getirmek ve partiyi kapatmak için dava açmak başka ne ile izah edilebilir' dedi. Parti kapatmanın çözüm olmadığını, milyonlarca yurttaşın özgür siyasal iradesi olan DTP'nin kapatılma davasının kabul edilir olmadığını kaydeden Gürbüz yanlıştan vazgeçilmesini istedi, herkese destek çağrısında bulundu.

İstanbul'daki alevi örgütleride DTP'yi desteklemek için harekete geçti. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) İstanbul Şubeleri, Özgür Demokratik Alevi Hareketi (ÖDAH), Hubyar Sultan Kültür Derneği, Çamşıhı Hüseyin Abdal Derneği, Munzur Aydın ve Sanatçılar Platformu (MASAP), Tunceli Dernekler Federasyonu (TUDEF), Koçgiri Kültür Merkezi Girişimi, Kapıkaya-Der, KAYY-Der, Sev-Der yönetici ve temsilcileri İHD İstanbul Şubesi'nde DTP'ye açılan kapatma davasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Kurumların ortak hazırladığı bildiriyi okuyan ÖDAH Sözcüsü Ergin Doğru, 72 milleti bir gören Alevi örgütleri olarak, kendisi gibi düşünmeyene ve inanmayana yaşam hakkı tanımayan zihniyet ve uygulamaları protesto etmek için bir araya geldiklerini söyledi. Kürt halkının dil ve kültürel taleplerinin karşılanması ve demokratik, barışçıl çözüm talebini programına koyan partilerin hedef haline getirildiğini kaydeden Doğru, bu tür uygulamaların Kürt ve Türk halkı arasına duvarlar örmekten başka bir işe yaramadığını belirtti. DTP'nin antidemokratik seçim sistemi ve baraj uygulamasını aşmak için seçimlere bağımsız girdiklerini ama şimdide haklarındaki davalarla uğraştıklarını keydeden Doğru, DTP'nin kapatılmasına karşı olduklarını belirtti.

Kapatılmamız demokrasinin bittiğinin işaretidir

DTP Eminönü İlçe Örgütü'nün düzenlediği iftar yemeğine katılan DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, DTP'nin kapatılmak istenmesinin Kürtlere yönelik yeni bir inkarın işareti olduğunu söyledi. DTP Eminönü İlçe Örgütü'nün Laleli Galeria'da verdiği iftar yemeğine, Demokratik İmamlar Birliği, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile DTP İstanbul İl Örgütü yöneticileri, DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de katıldı. Yemekte konuşan Tuncel, partilerine yönelik kapatma davasının Kürtlerin temsiliyetini ortadan kaldırmaya dönük bir çaba olarak değerlendirdi. 'DTP şimdiye kadar kurduğumuz altıncı partidir. Sürekli bir baskı ve ret politikası ile karşı karşıyayız. Bizi parti kapatmaya alıştırmaya çalışıyorlar. Ancak biz bunun önüne geçmek için ne gerekiyorsa yapacağız. DTP kapatılmamalıdır. Çünkü DTP'nin kapatılması demokrasinin de bitmesidir' diyen Tuncel, İktidar ve muhalefet partilerinin geçmişten bu yana yolsuzluklarla iç içe olduğunu, Deniz Feneri davasının bunun ispatı olduğunu söyledi.
İSTANBUL / DİHA

0 yorum:

Heval

Kurdish Music