Kalkan:İmralı sistemini reddettiğini belirtiyor

KCK Yürütmek Konseyi Üyesi Duran Kalkan, PKK’nin 10. Kongresinin İmralı sistemini reddettiğini belirterek, “Artık komplonun 10. yılında geldiği nokta İmralı sistemini kesinlikle reddetmektir ve yok etmeyi kararlaştırmaktır. İmralı sistemi tasfiye olacaktır” dedi.
KCK Yürütmek Konseyi Üyesi Duran Kalkan ile PKK’nin 10. Kongresine ilişkin yaptığımız mülakatın ikinci ve son bölümünü yayınlıyoruz…
DEVLET VE İKTİDAR, BASKI VE SÖMÜRÜ DEMEKTİR
-Öncü partinin reel sosyalizmde oynadığı rolün eleştirileri biliniyor. PKK demokratik konfederal örgütlenmede öncü bir parti olarak kendisini nasıl konumlandıracak ve rol oynayacak?
--Öncü parti tanımı da göreceli bir tanımdır. Sovyet sistemi içerisinde ortaya çıktı. Leninizmin yarattığı bir tanımdı. Sovyetlerde Lenin’in tanımı militan bir parti olarak ortaya çıktı. Fakat Ekim devriminden sonra giderek sistem içerisinde bir iktidar partisi haline geldi ve devlet partisi oldu. Devlet ve iktidarla özdeşleşmiş bir parti haline geldi. Devlet ve iktidar demek çıkar, baskı ve sömürü demektir. Kim adına olursa olsun, ister kapitalizm, ister sosyalizm, ister ne adına olursa olsun. Dolayısıyla o öncülük tabii baskı, eşitsizlik, çıkar, sömürüyle özdeşleşti. Biz öyle bir öncü tanımını reddediyoruz. Karşıyız öyle bir öncü tanımına.
PKK’nin kendisini öncü parti olarak tanımlaması nasıldır? Bir kere PKK devlet ve iktidarı reddediyor. Toplum örgütlenmesini devlet ve iktidar yapılanmasına göre yapmayı reddediyor. Baskı, sömürü, eşitsizlik ve çıkar olmayacak. Dayanışma, eşitlik ve paylaşım olacak, toplumsal örgütlenme ve dayanışma içerisinde. Onu ön görüyor. Dolayısıyla çıkarda, sömürüde öncülük yapacak, kendisini iktidarla, çıkarla birleştirecek bir parti ve kadro gerçeğini reddetmiş oluyoruz. O zaman geriye ne kalıyor? PKK’nin öncülük tanımında var olan ne oluyor? Bir, dünya insanlığının gidişatını doğru değerlendirmek kalıyor. Yani dünyaya ve topluma doğru bir bakış açısı. Felsefik, zihniyet olarak insanların düzeltilmesi. Toplumsal gidişatın tanımlanmasının, değerlendirilmesinin somut dönemlerde doğru yapılması, tahlil edilmesi. İç ilişkileri ve çelişkileri nasıldır? Yani bir topluma, evrene ve doğaya doğru bir bakış açısı. İki, toplumsal yapının gerçekçi somut çözümlenmesi. Üç, özgürlük, eşitlik ve demokrasi ilkelerine göre toplumun yürüyüş doğrultusunun tespiti. Bunlar öne çıkıyor.
PKK’DE ÇIKAR YÖNETİMİ VE EGEMENLİK OLUŞTURMAK YOKTUR
PKK’nin birinci öncülük rolü toplum nereye gidiyor? Bu süreçte gidişatı nasıldır? Toplumun baskı, sömürü, zulüm anlamında onu zorlayacak, onun için tehlike oluşturan yönler nedir? Özgürlük, eşitlik ve demokrasi yönünde yürütecek etkenler neler? Bunların doğru tespit edilmesi. Her dönemde bunun yapılması ve toplumsal yaşama dolayısıyla toplumsal demokratik harekete her dönemde yön verilmesi, onun doğrultusunun oluşturulması. İkincisi bu doğrultu temelinde toplumun yürüyüşü, ilerlemesi için toplumun bilinçlendirilip, örgütlendirilmesi. Bunun için PKK kendisini büyük bir eğitim ve örgütleme hareketi olarak tanımladı. İnsanlara bilinç vereceksin, örgüt taşıyacaksın, herkesi örgütlü kılacaksın.
Örgütlenmek bilinçlenmek demektir, bilinçsiz örgüt olmaz. İkincisi, örgütlenmek güç kazanmak demektir, özgürleşmek demektir. Dolayısıyla özgürleştireceksin. Bireyi, değişik toplumsal kesimleri özgürleştireceksin. Onun için de en önemlisi kadını özgürleştireceksin. Kadın özgürlüğüne dayalı bir toplumsal özgürlük duruşu yaratacaksın. Altı bin yıllık devletçi sistemin ruh, duygu, düşünce, davranış olarak dağıttığı, parçaladığı dolayısıyla tükettiği insan ve toplum gerçeğini, özel olarak da kadın gerçeğini yeniden yaratacaksın. Kendi doğallığında özgür duruşuyla ve eşitlikçi demokratik yürüyüşüyle. PKK bir de bunun öncüsüdür. Kendisini böyle bir çalışma gücü olarak tanımlıyor. Üçüncüsü hizmettir, pratiktir. PKK’de çıkar yönetimi olmak ya da egemenlik oluşturmak yoktur. Önderlik iş ve rol koordinasyonu demişti. Demokratik konfederalizmin yönetim tarzı olarak belirlemişti. PKK de ise bu daha genel şey oluyor yani tümüyle iş bölümü ve rol oynamak, hizmet etmek oluyor. Yönetim bu çerçevededir. İnsanların varlığı ve katılımı bu temeldedir. Dolayısıyla burada herhangi bir ayrıcalık, çıkar elde etmenin izi bile yoktur. O zaman pratiği neye dayanıyor tabii ki hizmete dayanıyor. Çalışmaya dayanıyor. Hizmet herkesten fazla hizmet etmek. Bunda ölçüsü fedailik ölçüsüdür. Kendine herhangi bir yaşam görmeyen, tümüyle gücünü, varlığını yeteneklerini toplumun özgürlüğüne, demokrasisine adayan, harcayan, topluma, insanlara hizmet etmeyi tek varlık gerekçesi olarak kabul eden bir insan oluşumudur. PKK’nin öncülüğü bu üç esasa dayanıyor. PKK’nin öncü kadro duruşu bu temeldedir.
Dikkat edilirse burada reel sosyalizmin öncülük tanımıyla ilgili herhangi bir ilişki yoktur. Ondan tamamen ayrıdır. Herhangi bir çıkar, bireysel güçlerine ayrıcalık içermez. Tam tersine daha çok kendini topluma katık etme, daha çok halklaştırma, toplumsallaştırma, toplum çıkarları ve gelişimi için bireysel varlığını eritme, feda etme var. Bu insanın en yüce duygusu diyoruz. En büyük cesaret ve fedakârlık duruşu ve gerçeğidir. İnsanın yücelme düzeyi olarak da bunu ifadelendirebiliriz. Tabii bu bazılarına göre çok tehlikelidir, bunu terörizm olarak yorumlayanlar var. Örneğin küresel kapitalist sistem bu duruşa terörizm diyor, bunu tehlikeli buluyor. Çünkü bunu insanlar ve toplumlar için çok inandırıcı görüyor. Bu temelde oluşacak insan ve toplumun yaşam ölçülerini kendisinin bireyci, çıkarcı, sömürücü, baskıcı, zulümcü toplum yaşamı için tehlike görüyor. İnsanlar bunu öğrenirlerse ona karşı çıkarlar, ona sırt çevirirler, dolayısıyla benim çıkar dünyam yıkılır, diye korkuyor. Bu çok nettir. Esas bu militan duruşu emperyalist, kapitalist, küresel sistem terörizm olarak görüyor, büyük bir tehlike olarak görüyor. Bu doğaldır, bir de onların varlıkları için en büyük tehlike budur. Ama insanlığın özgür, demokratik yaşamı için de en büyük hizmet, en yüce insan duruşu budur. Biz bunu böyle anlıyoruz ve böyle bir insan duruşuna sahip olmaktan dolayı onur duyuyoruz.
PKK İNŞA GÜCÜDÜR
-PKK 10. kongresiyle ulaştığınız temel sonuçlar nelerdir? Bu kongrenin Kürdistan özgürlük mücadelesinde yeri ve önemi nedir?
--10. kongremiz başarıyla gerçekleşen bir kongre oldu. Genel hareketimiz için temel bir kararlaşma ortaya çıkardı. Bu kararlaşma nedir? İçinde bulunduğumuz süreçte bize dayatılan imha ve tasfiye saldırılarına karşı sonuna kadar direnme kararlılığı, direnişi gerillada ve serhildanda her alanda topyekun sürdürme kararlılığıdır. Böyle bir kararlılık yarattı. İkincisi böyle bir direnişi sürdürebilmek için örgütlülük gerekiyor. Onun için toplumsal örgütlülüğü geliştirme yaratma yani demokratik Konfederalizm çizgisinde Kürt toplumunun örgütlülüğünü yaratmaktır. Bunu temel bir görev olarak belirledi. Demokratik konfederalizmin inşasını. PKK’nin önünde gerçekleştirilmesi gereken en temel görevlerden biri olarak koydu. PKK bu anlamda demokratik konfederalizmin belirleyici, inşa gücüdür. Onun doğrultusunu yaratan, örgütünü oluşturan, topluma, kadınlara, gençlere, emeklere herkese bu konuda bilinç taşıyan, hizmet götüren, onları örgütlü ve demokratik yaşar hale getirmeyi kendi varlıkları olarak kabul eden bir öncü güç, rolü görevi bu sistemi inşa etmektir. Yönetimi kendi olarak değil, yönetimi kongrelere, meclislere dayalı bir toplum yönetimi tarzında örgütlemek üzere bir öncü örgüt çalışmasını yürütmek.
Üçüncüsü ilişki ve ittifaklar açısından önemli bir kararlaşmamız oldu. Kürtlerin kendi içinde çatıştırmayı ön gören düşman oyunlarına karşı duyarlı olmak, boşa çıkartmak mümkün olduğu kadar iç çatışmadan uzak, ulusal birliği, demokratik ulus stratejisi temelinde oluşturmayı ön gören bir ulusal birlik siyaseti izlemek, yine ona bağlı olarak bir Kürt demokrasisini, komşu halkların demokrasisiyle birlikte demokratik Konfederalizm çizgisinde ortak kardeşçe yaşamı ön gören bir temelde geliştirmeyi ön görmek. Bu anlamda iç birlik, komşu halklarla birlik ve ittifak temel bir duruşu, siyaseti bunlar da bir örgütsel çalışma alanı oluyor.
KARARLAR NASIL UYGULANACAKTIR?
Yine dış güçlere dönük de baskı ve saldırı gücü olmayın, zalime destek vermeyin, kararına ulaştı. Onun yerine mümkünse demokratik çözümden, barıştan yana olun. Kürt sorununu demokratik çözüme teşvik edin. Bu en doğru duruştur, ona değer biçeriz. Kürt halkına ve özgürlük hareketine saldırmayın. Bize saldırmazsa biz de kimseye saldırmayız. Saldırılırsa ama onlara karşı direniriz. Bir de bunu ön gördük. Bu kararlar ne ile uygulanacaktır. Elbette ki güçlü bir partileşmeyle başarılacaktır. Bu anlamda 10. kongre yeniden inşayı tamamlayan, Apo'cu çizgide yeniden partileşmeyi yeniden açığa çıkaran, Apo'cu ruhu canlandıran bir kongre olmuştur. Hareketimizi Önderlik çizgisinde ve şehitlerin izinde en güçlü birliğe ulaştıran ve mücadele ruhunu tepeden tırnağa hakîm kılan bir kongre oldu. Bu anlamda biz 10. kongreyi Apo'cu çizgide partileşme ve birliği yükseltme kongresi olarak tanımlayabiliriz. Bu çerçevede provokatif tasfiyeci eğilimler, içten dayatılan yıkıcı, bozguncu eğilimler aşıldığı gibi onlara zemin olan, her türlü bireyci, tepkici, tutucu, grupçu, tasfiyeci, liberal, kendine göre yani kısaca orta yolcu anlayışlar da kapsamlı eleştiri ve özeleştiriden geçilerek, mahkum edilmiştir. Bu anlamda ciddi bir ideolojik, örgütsel çizgi mücadelesinin yürütüldüğü, kadrolaşmanın geliştirildiği bir kongre oldu.
PKK doğarken de Kürt toplumunun içinde bulunduğu durumun karşısında Önderliğin özeleştirel yaklaşım göstermesi, ona karşı sorumluluk duyması, Önder Apo’nun deyimiyle utanç duymasıyla ortaya çıkan bir hareket oldu. Gerillayı geliştirme 3. kongreyle oldu. 3. kongre aynı zamanda bir eleştiri ve özeleştiri kongresiydi. Her türlü geriliğe, zayıflığa, düzen etkisine karşı sınıf ve cins mücadelesinin yükseltilmesiydi. 10. kongremiz de böyle bir kongredir. Yani İmralı sisteminin 10. yılında öyle bir zulüm ve baskı sisteminin varlığından duyduğumuz öfke ve utanç, yine her türlü düzen etkisine karşı ideolojik mücadeleye karşı duyduğumuz ihtiyaç bizi derin bir iç sorgulamaya, eleştiri ve özeleştiriye götürdü. Birlik Önderlik çizgisinde Apo'cu çizgide eleştiri özeleştiri temelinde kendini yenileme ve yeniden yaratmak çerçevesinde oluşuyor. Yoksa öyle yüzeysel bir birlik değildir. Bu bakımdan güçlü bir yenilenme, birlik kongresi diyebiliriz. 10. kongremizin en temel kararlılığı İmralı sistemini reddetmesidir. Kendini Önder Apo’ya özgürlük kongresi olarak tanımladı. Temel kararlılığı bu özgürlüğü sağlamak, gerçekleştirmektir.
10. KONGRE İMRALI SİSTEMİNİ REDDEDİYOR
Yani 10. kongremiz İmralı sistemini reddediyor. Aslında baştan da PKK hareketi hiçbir zaman kabul etmedi, her zaman reddetti. Ama şimdiye kadar sabırla bunu bir mücadele süreci olarak ön gördü. Artık komplonun 10. yılında geldiği nokta İmralı sistemini kesinlikle reddetmektir ve yok etmeyi kararlaştırmaktır. İmralı sistemi tasfiye olacaktır. Bize de İmralı sistemini sürdürenler tasfiyeyi dayatıyorlar. Biz de onlara karşı sizin sisteminiz tasfiye olacak, diyoruz. İmralı işkence sistemi tasfiye olacak, yok olacak. Dolayısıyla Önder Apo’nun özgürlüğü sağlanacak. Bu güncel bir görevdir. Anında gerçekleşmesi gereken bir görevdir, artık geleceğin bir görevi değil. İleriye ertelenen bir görev değildir. Bu bakımdan temel ve güncel görev İmralı sisteminin tasfiye edilmesi ve Önder Apo’nun özgürlüğünün sağlanmasıdır. Çok iyi biliyoruz ki Önderliğin özgürlüğü Kürt halkının, Kürdistan’ın özgürlüğüdür. Kürt kadınının gençliğinin özgürlüğüdür. Bu anlamda kongremizin temel sloganı “partileşelim, Önder Apo ve Kürdistan’ı özgürleştirelim” sloganıdır. Bu temel slogan temelinde kongre yapılmış, bu ruhla gerçekleşmiştir.
Kürdistan’ın ve Önder Apo’nun özgürlüğü sağlandığı zaman gerçek anlamda partileşildiğinde yetersiz yoldaşlığın aşılarak, Önder Apo ile tam yoldaşlığa ulaşıldığından söz edebiliriz. Bu bizim temel hedefimizdir. 10. kongremizin temel duruşu, doğrultusudur. Bunu gerçekleştirmek için ne yapacağız, ne gerekirse onu yapacağız, hiçbir şeyden geri kalmayacağız. Önder Apo ve Kürdistan’ın özgürlüğü için ne yapmak gerekiyorsa, ne kadar fedakârlık, ne kadar cesaret, eylem ve çaba gerekiyorsa onu yapacağız. Mutlaka başaracağız. 10. kongre kararlılığı bu görevleri başarma kararlılığıdır. Bu görevleri başarmadan yemek, yatmak, uyumak bize haramdır. Bu kararlılığa ulaşmış bir kongredir. Dolayısıyla da her türlü cesaret ve fedakarlığı göstererek, bu amacı 10. kongre çalışmalarımızın başaracağından kuşku duymamak lazım. Başarma gücü var mıdır? Fazlasıyla vardır. İçinde bulunduğumuz sürece baktığımız zaman hareketimizin en güçlü dönemini yaşadığını görüyoruz. Mücadele imkanlarımız, fırsatlarımız her zamankinden fazladır. Geçmişe bakalım, hiçbir dönem şimdiki dönemle kıyaslanamaz. Geçmişin o kadar zorluklarla, imkansızlıklarla dolu döneminde PKK bu kadar büyük başarılar yarattıysa şimdi daha büyük başarılar yaratacağından kimse kuşku duymamalıdır. 10. kongrenin amaçlarını başaracağının garantisi ondan önceki dokuz kongrenin ortaya çıkardığı başarıların kendisidir. Geçmişe bakalım, gelecekte neyi nasıl yapacağımızı iyi görebiliriz. Geçmiş gelecekte yapacaklarımızın aynasıdır.
AMAÇ ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ VE KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ
Bu anlamda diyoruz ki 10. kongre kararlılığımız, hedeflerimiz kesinlikle başarılacak. Bu anlamda da tarihi dönüm noktalarından birisini 10. kongremiz oluşturacak. Hangi anlamda oluşturacak? Bir, Önderliğin yeni çizgisinde PKK’nin yeniden inşasının gerçekleştiği kongre olarak tarihe geçecek. İki, PKK’nin Apo'cu çizgide birliğinin ve netliğinin sağlandığı kongre olacak. Yeni bir partileşme kongresi olarak geçecek. Üç, İmralı sistemini reddeden, Önder Apo’nun özgürlüğünü ve Kürt sorununun çözümünü sağlayan kongre olarak geçecek. Bu temelde mücadeleyi daha yükselten, daha kararlı kılan bir kongre kesinlikle olacak. Sonuçları ideolojik mücadelede olduğu kadar siyasi, askeri mücadelemizde görülecek. Biz inanıyoruz ve kesinlikle yaratma kararlılığındayız ki 10. kongremiz temelinde Önder Apo’nun özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü gerçekleşecek. Hedefimiz, amacımız budur. Bunu gerçekleştirmekte de kararlıyız.
Bu temelde başta tüm parti kadro ve militanları olmak üzere tüm yurtseverleri, Kürt halkını bu amaçları başarıyla gerçekleştirmek için göreve davet ediyoruz. Başarıyı sağlayacak olan çalışma, çalışma ve çalışmaktır, diyoruz. Herkesi bu esaslar temelinde 10. kongre çizgisinde kendisini yenileyerek 10. kongre kararlarını başarıyla hayata geçirmeye çağırıyoruz.
ZOZAN SİMA
ANF NEWS AGENCY

0 yorum:

Heval

Kurdish Music