Motosikletli gerilla

Kafkasya dağlarından başlamış Kürdistan'a yolculuğu Agit Welat Rus. 10 yıldır dağlarda olan Agit motosikleti, renkli fotorlu şapkası ve omzundan çapraz bağladığı silahıyla bu dağların en renkli gerillalarından biri...

Ard arda yürüyen yada at sırtına binerek yol alan gerillaları görmeye alıştığımızın aksine altındaki motosikleti, haki renkli fotorlu şapkası, omzundan çapraz bağladığı kleşi ile Kürdistan dağlarındaki gerillalardan çok Latin Amerikan devrimcilerini andırıyor, Agit Welat Rus.

Gerillaya Kazakistan'dan geldiği için arkadaşları Rus, Kürdistan topraklarına kavuştuğu için de Welat eklemiş ismine. Agit Welat Rus isminin hikayesi böyle başlamış.

Üzerindeki gerilla elbisesi ve omzundaki çapraz attığı kleşi, motosikleti ve kafasındaki fotorlu şapkasına bakılarak daha çok Latin Amerikalı romantik devrimcileri andırıyor. Oysa o 10 yıldır Kürt dağlarında gerillacılık yapıyor.

Motorsikleti üzerinde silahı ile dağ dağ patika patika yol alarak gerillanın teknik ihtiyaçlarını karşılıyor, tamir işlerini yapıyor.

Büyük komutan Agit'in mekânı Botan sahası olmak üzere Kürdistan dağlarındaki birçok patikada yoldan almış. Yüksek tepelerde yatmayı, baharın tüm güzelliklerini her mekânda yaşamış ve Kürdistan coğrafyasının eşsiz güzelliklerini doyumsuzca izleme fırsatını bulmuş. Bütün bunları Kafkasya'nın steplerinden doğup gelen biri için büyük bir şans olduğunu söylüyor Agit. Gerilla ve dağlar olmasaydı kendi ülkemi hiçbir zaman bu kadar dolaşamayacağım gibi, bu eşsiz güzellikleri de asla yaşamıyor olacaktım diyor Agit.

Motoruyla her patikada yol alabiliyor

Koşullar ve ihtiyaçlar birleşince birçok gerillada ortaya çıkarılan yeni yetenek ve beceri Agit'te kendisini dışa vurur. Bulunduğu gerilla koşullarında bir radyo, saat ve jeneratör bakım ve tamiri derken gün gelir kurulu bir teknik yapıya ihtiyaç hissedilir. O an becerisi ve katılımı ile Agit akla gelir.

Gerillaya katılırken tek hayalinin büyük komutan Mahsum Korkmaz'ın savaştığı Botan'da gerillacılık yapmak olduğunu söyleyen Agit, bu amacına ulaştığını söylüyor. Bir süre burada gerillacılık yapan Agit, Kandil'de gerillanın ihtiyaçlarını karşılamak için altyapı gerekliliğine vurgulayarak, 'gerillayı gerilla yapan onun donatan altyapısıdır' diyor ve devamla, 'gerilla koşulları yeni görevler gerektiriyorsa onu sağlamak her gerillanın işidir. Bir gerilla her koşulda ihtiyaca göre kendisini hazır hissettiği oranda işleri başarabilir. Bende ihtiyaçların yüklediği bir sorumlulukla çalışıyorum. Omzunda silahımla gerilla koşullarında teknik işleri ihtiyaçtan dolayı yapıyorum. Bu gerillanın diğer bir yönü. Gerilla salt omzunda silahı ile nizami bir güç değil. Aynı zamanda sosyal, kültürel yönleri olan bir oluşum. Bu oluşumun getirdiği ihtiyaçlar var. Biz bu ihtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz diyor. Kaldı ki, ben bu dağlara her görevi büyük bir sorumlulukla yapmak ve hizmet etmek için gelmedim mi?' şeklinde konuşuyor.

Kafkasya'dan Botan'a

Agit welat Rus 1998 yılında Kırgızistan'ın Almaata şehrinden üç arkadaşı ile PKK saflarına katılmaya karar vermiş. PKK'ye ulaşmak için günlerce yol yürüdükten sonra Kürdistan dağlarında gerilla ile buluşmuş. Agit isminin efsanevi gerilla komutanı Mahsum Korkmaza ait olduğunu öğrendikten sonra 'ölümüne kadar kalacağının sözünü' vermiş. Gerillanın kalesi olarak bildiği Botan sahasına görmek için günlerce yol yürüdükten sonra Mahsum Korkmazın anıları ve savaş sanatı ile dolu Botan'a giderek bir süre gerillacılık yaptı. Şimdi ise medya savunma alanlarında her gerilla gibi özgür bir geleceğin oluşması için el emeği göz nuru ile mücadelesine devam ediyor.

0 yorum:

Heval

Kurdish Music